2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Állattenyésztés

Sertések farok- és fülrágása: Brüsszel fizette az írországi utat

Az Európai Bizottság (EB) fizeti a Földművelésügyi Minisztérium szakértőinek írországi szakmai útját. Az FM-szakértők olyan egyeztetésen vettek részt, amely azzal foglalkozott, hogyan lehet megelőzni a sertések farok- és fülrágását, illetve az emiatti fertőzéseket és kannibalizmust.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az írországi szakértői egyeztetés költségeit az Európai Bizottság fizeti, mivel a tárgyalások az EB kezdeményezésére valósultak meg – reagált a szakértői út miatti bírálatokra a Földművelésügyi Minisztérium. Bár a költségeket közvetlenül a tárca költségvetése állta, de a kiadásokat az Európai Bizottság utólag megtéríti.

A minisztérium szerint a nagyüzemi sertéstartás gazdaságosságát és az állatok jólétét veszélyeztetheti az állatoknál felbukkanó farok- és fülrágás, illetve az ennek nyomán kialakuló fertőzések és kannibalizmus. Sokáig egyetlen módszer a megelőzésre a technológiába épített farokkurtítás volt, amelyet majd minden állományban napi gyakorisággal alkalmaztak. Ugyanakkor a felmerülő komoly állatvédelmi aggályok nyomán 2008 óta az EU tagállamaiban ez az eljárás nem végezhető rutinszerűen, csak abban az esetben, ha bizonyított, hogy más sertések fülén vagy farkán sérülések következtek be.

A sérülések megelőzésére alternatív megoldásokat kell keresni, ezért több tagországban kísérleteket folytattak. Az Európai Bizottság még 2016. október 4-6. között hívta egyeztetésre az uniós tagországok illetékes képviselőit a tapasztalatcserére. Ezen az egyeztetésen vettek részt az FM szakértői is.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu