Szabálytalanul működik az állatorvosi kamara az ÁSZ szerint

agrarszektor.hu
Nem volt szabályszerű és szabályozott a Magyar Állatorvosi Kamara (Máok) vagyongazdálkodása az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013-2015-re vonatkozó ellenőrzési eredményei szerint. A szervezet nem tett eleget közzétételi kötelezettségeknek, így nem biztosította a gazdálkodás átláthatóságát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Máok országos és területi szervezetei a gazdálkodás alapvető feltételeit biztosító számviteli politikával és számlarenddel nem rendelkeztek, illetve ha mégis rendelkeztek, azok nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak - derül ki az ÁSZ közleményéből. Hét szervezet nem leltározott, 14 nem egyeztette az analitikus és főkönyvi nyilvántartásokat, további 11-nél nem történt meg a követelések minősítése, 8 területi szervezet pedig nem járt el szabályszerűen a fizetési késedelmeknél.

A költségvetési támogatást a meghatározott célra használták fel, azonban a támogatások pénzügyi elszámolása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ a földművelésügyi miniszter, a Máok országos szervezetének elnöke és valamennyi területi szervezet elnöke számára 34 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A kamara az állatorvosok érdekképviseleti szerve, állatorvosok, állategészségügyi intézmények és szolgáltatók, állatorvosi asszisztensek regisztrálását, nyilvántartását látja el. A szervezet többek között részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, az állategészségügyi szolgáltatások minőségellenőrzésében, az általános szakmai és etikai szabályok megalkotásában.

A kamara feladatait országos szervezete és 17 területi szervezete végzi. A szervezet bevételeinek legnagyobb hányada a tagdíjakból származott, amelyek a 2013-as 138,1 millió forintról 2015-re 140,7 millió forintra emelkedtek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?