Szigorúan tilos, mégis sertésekkel etették fel a moslékot

agrarszektor.hu
Egy többszereplős csalás leleplezése miatt tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, amelyet azonban több sertéstelep állataival etettek fel. A gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése azonban szigorúan tilos, mivel komoly járványügyi kockázattal jár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy időben három helyszínen tartottak ellenőrzést Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a NÉBIH szakemberei. A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás engedéllyel gyűjtött állati eredetű melléktermékeket. Az élelmiszer-hulladékot áruházakból, kórházakból, közétkeztetőktől és vendéglátóhelyekről szállították el a Dunántúl teljes területén.

A cég csak tavaly több mint 2500 tonna élelmiszer-hulladékot gyűjtött, amelyből mindössze 24 tonna került legálisan működő ártalmatlanító helyre. A fennmaradó csaknem 2500 tonna moslék felhasználását papíron egy, az ügyfél elmondása szerint átlagosan 100 fős létszámú kutyamenhely igazolta, valójában azonban egy Vas megyei sertéstelepre szállították.

Az élelmiszer-hulladékok (élelmiszertermelő) gazdasági haszonállatokkal történő feletetése szigorúan tilos, mivel annak komoly köz- és állategészségügyi kockázata van. Az élő állatokkal történő közvetítés mellett ugyanis az élelmiszer-hulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag, például a klasszikus sertéspestis esetében.

A sertéstelepen a szakemberek érkezésekor éppen az élelmiszer-hulladék lerakodását végezték. A telep sem a takarmány beszállítására vonatkozó dokumentummal, sem állomány-nyilvántartással nem rendelkezett, emellett a kötelező állat-egészségügyi mentesítési programokban sem vett részt. A feltárt szabálytalanságok miatt az ott tartott állatokra a NÉBIH azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el, valamint előírta a sertések állategészségügyi státuszának tisztázását és az állati eredetű moslék arra jogosulttal történő elszállíttatását.

Az ügyben érintett valamennyi céggel szemben a hatóság eljárást indított. A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás által begyűjtött hulladék további felhasználóinak felderítésére folyamatban van. A hatóság előzetes számításai szerint körülbelül 35-50 sertéstelepre kerülhetett jogszabály ellenesen a moslék az elmúlt években.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?