2017. november 22. szerda Cecília

Hírek - Állattenyésztés

Szingapúr is úgy döntött, kitiltja a magyar baromfit

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt Szingapúr is korlátozta a magyar baromfi, és baromfitermékek bevitelét. Így már öt Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Eddig a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán és Hong-Kong jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hong-Kong csak Békés megyére vonatkozóan. Most pedig Szingapúr is korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Bognár Lajos országos főállatorvos a Kossuth Rádió műsorában elmondta, már tárgyalnak a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel az estleges exportkorlátozásokról. Az a cél, hogy a korlátozás legfeljebb a Békés megyében tartott állatokra vonatkozzon. Újabb madárinfluenza megbetegedésről a Nébih nem kapott bejelentést.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani. A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek. Ezért a Nébih javasolja, hogy az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

Mint ismert, a Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei pulykatartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu