Tejválság: magyar gazdák is tüntetnek Brüsszelben

agrarszektor.hu
Magyar tejtermelők is részt vesznek azon a brüsszeli demonstráción, amelyet európai érdekképviseletek szerveznek szeptember 7-re, az uniós mezőgazdasági és halászati tanács rendkívüli ülésének idejére. Az elégedetlenséget az okozza, hogy az EU-s - így a magyarországi - tejárak az idén drasztikusan csökkentek az uniós tejkvóták eltörlése és a túltermelés miatt, az árzuhanás pedig már a tejtermelés jövedelmezőségét is veszélyezteti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Demonstrációt szervez Brüsszelben a tejpiaci válság miatt szeptember 7-re az Európai Tejtanács (EBM), illetve az európai termelőket és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca. A tüntetést arra az időpontra időzítik, amikor az uniós agrárminiszteri tanács rendkívüli ülést tart. A szervezetek ma jelentik be a demonstráció részleteit, illetve elemzik a kialakult helyzetet.

A magyar tejtermelők is csatlakoznak a tiltakozáshoz - tudta meg terméktanácsi forrásokból az agrárszektor.hu. Körülbelül tizenöt gazdálkodó képviseli majd - terméktanácsi és kamarai közreműködéssel - a magyar állattartókat a megmozduláson.

Mint ismert, az állattartók az elmúlt hetekben már több tagországban is megmozdulásokat tartottak a tejpiaci nehézségek miatt. A mai válságot az EBM szerint az okozza, hogy több tagállamban is 25 cent/ liter felvásárlási áron értékesítetik a termelők a tejet, miközben egy liter tej előállítása 40 centnél is többe kerül. Az uniós tejkvóta áprilisi eltörlése után ugyanis nagy mennyiségű piaci felesleg halmozódott fel, ez pedig drasztikus árcsökkenést okozott. Hasonló a helyzet Magyarországon is, mivel nálunk az önköltség literenként 90-100 forint körül mozog, miközben a felvásárlási átlagár csak 70-75 forint körül alakul, így a tejtermelés sok gazdánál az uniós támogatásokkal együtt is veszteségessé vált.

Az EBM úgy véli, cselekedni kell, és a politikusoknak, gazdáknak és törvényalkotóknak együtt kellene kidolgozniuk egy olyan válságmechanizmust, amely hosszú távon segít a szektor szereplőinek. A Copa-Cogeca ehhez hozzáteszi, hogy az unióban sok termelőnek kell(ett) felhagynia a gazdálkodással, mivel az eddigi brüsszeli intézkedések nem kompenzálják a gazdák bevételkiesését.

Mint ismert, a hazai piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács nemrég tizenkét pontos javaslat- és követeléscsomagot nyújtott át a kormánynak. Az intézkedések egyik eleme az a tejpor-felvásárlási akció lett volna, amelyet a kormány még májusban jelentett be, de máig nem történt semmi. Az agrárszektor.hu információi szerint azért nem, mert a kabinet brüsszeli állásfoglalást kért az ügyben, az Európai Bizottság pedig az elképzeléseket végül tiltott állami támogatásnak minősítette.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?