Több vaddisznót kell elejteni, nagyobb járványvédelmi szigorral

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis vírusa nem jelentene nagyobb visszaesést az állományban, de egy járvány gazdasági hatásai olyan kereskedelmi korlátozásokkal járna, amit igencsak megérezne az ágazat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hamarosan új országos főállatorvosi határozat jelenik meg az afrikai sertéspestis elleni védekezéssel kapcsolatban - tudta meg a Magyar Idők. A járvány ugyanis hónapok óta ostrom alatt tartja határainkat. A helyzet 2017 januárja óta egész Európában tovább romlott, a betegség Romániá­ban, a Moldovai Köztársaságban és Csehországban is felütötte a fejét. A hatóság munkacsoportja ezért újra kijelölte azokat a területeket, ahol alacsony, közepes, illetve magas a betegség megjelenésének a kockázata. A Nébih tájékoztatása szerint az új határozattal ez utóbbi két kategória lényegesen bővül.


A magas kockázatú területeken

  •  fokozni kell a kocák és az egy év alatti malacok kilövését;
  •  a társas vaddisznó vadászathoz a megyei főállatorvos engedélyére lesz szükség;
  •  minden kilőtt egyeden kötelező virológiai vizsgálatot végezni;
  •  a kilőtt állatok zsigereit össze kell gyűjteni, majd ártalmatlanítani;
  •  az állategészségügyi szolgálat évente felkeres minden sertéstelepet, és ellenőrzi ajárványvédelmet.

A közepes kockázatú területeken

  • az egészséges, kilőtt vaddisznók esetében csak a mintavétel lesz kötelező, a test felhasználásával nem kell megvárni a vizsgálat eredményét;
  • a társas vadászat megtartásához nem szükséges a megyei főállatorvos engedélye;
  • az állategészségügyi szolgálat munkatársainak nem kell minden évben felkeresniük a sertéstartókat.

Az alacsony kockázatú területeken: az egészséges kilőtt vaddisznók esetében a mintavétel és a virológiai vizsgálat befejeződik, csak az elhullott és rendellenesen viselkedő vaddisznók vizsgálata lesz kötelező.

Az élő vaddisznók szállításának szabályai az egész országban - a terület kockázati kategóriájának megfelelően - szigorodnak. A sertéstartóknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a járványvédelmi előírások betartására.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58