Tovább mélyül a válság: tüntetnek a tejtermelők

agrarszektor.hu
Tüntetnek francia tejtermelők a Lactalis tejfeldolgozó óriásvállalat ellen, mert az állattartók szerint a cég keveset fizetne a felvásárolt tejért. Az újabb demonstrációk is az uniós tejpiac válságára utgalnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eredménytelenül zárultak a tárgyalások a világ legnagyobb tejtermékgyártó vállalata, a francia Lactalis csoport és a felvásárlási árak emelését követelő tejtermelők között péntek hajnalban - írja a napi.hu. Feldühödött termelők százai tüntettek az északnyugat-franciaországi Laval városban, a vállalat székháza előtt.

A feszültséget az váltotta ki, hogy a termelők szerint a Lactalis keveset fizetne a felvásárolt tejárt. A termelők ezer literenként 290 eurós átlagárat követelnek az idei évre, míg a családi tulajdonban álló francia vállalat nemrég 265 eurós ajánlatot tett.

Mint ismert, az uniós tejpiac hónapok óta válságban van, elsősorban a termelést korlátozó tejkvóták eltörlése, illetve az ebből is fakadó túltermelés miatt. Az utóbbi időszakban magyar tejtermelők is több demonstrációt tartottak. Magyarországon a Lactalis a tiszafüredi Kuntej Zrt. tulajdonosaként van jelen a tejiparban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?