Újabb ágazat számíthat jelentős EU-pénzekre

agrarszektor.hu
Nincs okuk panaszra a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó hazai cégeknek, hiszen a 100 millió forint feletti árbevételű vállalkozások tavaly mind növelni tudták forgalmukat. Jövőre 5 százalékra mérséklődik a hal áfája, amitől az ára versenyképessé válhat más húsfajtákkal szemben. Ez ránk is fér, hiszen az egy főre eső, évi 6 kg körüli halfogyasztás csupán harmada-negyede az uniós átlagnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közelmúltban több olyan változás is történt, ami alapvetően befolyásolja a piaci szereplők jövőbeni kilátásait. Bejelentették például a hal áfájának 5 százalékra mérséklését 2018-tól, ami lehetővé teszi egyrészt a pontyexport növekedését, másrészt a halhús árának versenyképessé válását más húsfajtákkal szemben. Az éves hazai halfogyasztás az elmúlt években enyhén növekedett (2015-ben 6 kg körül volt egy főre vetítve), de még mindig messze elmarad az uniós átlag 20-22 kg-os értékétől  - közölte Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

2016. január 1-jétől a természetes vizek kereskedelmi célú halászati hasznosítása megszűnt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a vizeken "kisszerszámos" halászati eszközökkel folytatott, illetve az ökológiai célú, szelektív halászat továbbra is engedélyezett, de a vendéglátóipart és a kereskedelmi hálózatokat alapvetően már az akvakultúrás haltermelés látja el.

A halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások jelentős európai uniós támogatásokra számíthatnak a jövőben.

Az ágazat számára a 2014-2020-as programozási időszakban a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg - hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forint - áll rendelkezésre, amelyet 2023-ig kell felhasználnia.


A 2016-os pénzügyi beszámolók alapján ugyan 14,25 milliárdról 14,11 milliárd forintra esett vissza egy év alatt a "halas" cégek nettó árbevétele, ám a működő vállalkozások száma enyhe növekedést mutat. Míg 2015-ben 271 vállalkozás jelölte meg főtevékenységként a halászatot és halgazdálkodást, addig tavaly már 284, és jelenleg több mint 1500 alkalmazott dolgozik a szektorban.

A működő vállalkozások számának növekedésével 2015-ig az árbevétel is évről-évre emelkedett. Szintén a cégek stabilitását támasztja alá a felszámolás alá került vállalkozások rendkívül alacsony száma (2016-ban összesen 1 ilyen cég akadt), valamint azon cégek csekély száma, amelyek ellen végrehajtási eljárást indítottak. 2016-ban 23 ilyen cég volt, ami a piaci szereplők 8 százalékát teszi ki.

3 cég árbevétele haladta meg az 1 milliárd forintot 2016-ban, és ezek a vállalkozások adták a szektor összes árbevételének 27,1 százalékát. A 100 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételi sávban 23 vállalkozás található, amelyek 52,7 százalékát hozták az összárbevételnek. A legkisebbek, a 100 millió forint alatti bevétellel rendelkezők (207 cég) a maradék bevételen osztoztak. Érdekesség, hogy a szektort érintő árbevétel-csökkenés kizárólag ez utóbbi csoportot sújtotta, a másik két szegmens tudta növelni bevételeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03