2017. november 25. szombat Katalin

Hírek - Állattenyésztés

Újabb csapás: madárinfluenza Kiskunmajsán is

Újabb hazai baromfitelepen azonosították a madárinfluenza kórokozóját. A nemrég felfedezett tótkomlósi eset után most egy kiskunmajsai kacsatartó telepen bukkant fel a vírus, amely komoly állategészségügyi kockázatot jelent, de az emberekre nem veszélyes.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

November 9-én madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban – közölte a hivatal. A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A hatóság a fertőzött gazdaság körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési körzetet rendel el. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték.

A kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a Békés megyei pulykaállományban november 3-án észlelt vírustörzzsel – közölte a Nébih. A vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, de emberi megbetegedést nem okozott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu