Újra támad az afrikai sertéspestis

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza volt a témája többek között a Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésnek, a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén. Az afrikai sertéspestis már a szomszéd országok vaddisznó-állományában fertőz, és jobban oda kell figyelni a távol-keletről érkező importtermékekre is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kárpátalja vélhetően afrikai sertéspestis által terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent. A tartástechnológiai előírások betartásával azonban elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban. Ehhez szükség van a vadászok, az állatorvosok, a gazdálkodók és az élőállat kereskedők teljes körű együttműködésére - mondta Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese egy Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésen a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén.

A költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre

- tájékoztatott Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Nehezen kontrollálhatóak az elsősorban távol-keleti importtermékek, nagyobb figyelmet kell fordítani a piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól. A pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03