Védelmi övezet kialakítását rendelte el Románia

MTI
A román kormány védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, valamint felhatalmazta az illetékes hatóságokat a vaddisznók ritkítására. Ezzel az intézkedéssel igyekszik Románia megelőzni, hogy újabb állatokat fertőzzön meg az országban az afrikai sertéspestis.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bukaresti kormány most elfogadott határozatában - a kór romániai megjelenésére és az afrikai sertéspestis ukrajnai, illetve moldovai terjedésére hivatkozva - felhatalmazta az illetékes hatóságokat a vaddisznók ritkítására, valamint kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben. A kormány közleménye szerint járványügyi szempontból az lenne a legjobb, ha a vaddisznók sűrűsége nem haladná meg a 0,5 egyedet négyzetkilométerenként. Az állategészségügyi hatóság számára ugyanakkor nyolc hordozható kemencét vásárolnak a feláldozandó állatok elégetésére.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság augusztus elsején jelentette be, hogy megjelent az afrikai sertéspestis a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti szélén, két szomszédos háztáji gazdaságban. A feltételezhetően ukrajnai állati eredetű termékektől megfertőződött hét állatot leölték, majd elégették.

Románia tizenhárom évi embargó után, tavaly októbertől kezdhetett újból exportálni élő sertést és feldolgozott húsárut az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet is. Ezzel az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt. Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat azonban már az afrikai sertéspestis romániai megjelenése másnapján közölte, hogy ideiglenes korlátozást vezet be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?