2017. október 23. hétfő Gyöngyi

Hírek - Bor-Italok

A hosszú élet titkának tartják ezt a csodabort

Szardínia szigetén a hosszú élet titkának tartják a cannonau nevű szőlőfajtát, illetve a belőle készített vörösbort. Az egészségre különösen az úgynevezett polifenol-tartalom lehet jó hatással, amely magasabban fekvő termőhelyeken nagyobb mennyiségben található a szőlőben.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A cannonau a grenache elnevezésű kékszőlő helyi neve, és ez a világ egyik leggyakoribb fajtája. Szardínián a spanyol eredetű szőlő alkalmazkodott a meredek lejtők, illetve a nagy magasság és a tenger közelsége által meghatározott éghajlathoz. A sötét színű szőlő polifenol tartalma - különösen a magasabb termőhelyeken - jelentős, és ez az a tényező, amely jó hatással lehet az egészségre –írja a blog.syngenta hu.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Manapság a cannonau foglalja el Szardínia szőlőterületeinek 30 százalékát, és többnyire olyan családok termesztik kisebb parcellákon, amelyek fő jövedelme a juhtartásból és az olajfákból származik. Mivel igen keveset adnak el borkészítésre, másutt nem is igen lehet kapni a csodaborból, bár újabban a brit importőrök is élénken érdeklődnek iránta. Ezért kisebb borászatok kezdenek foglalkozni a gondolattal, hogy minőségi cannonau-t szállítsanak külföldre.

A legidősebb szárd ma 113 éves, de az elmúlt két évtizedben 3 ezer fölé emelkedett a száznál idősebbek száma az 1,6 milliós szigeten. A magas életkor nem egyenletesen oszlik meg, hanem a keleti partvidék hegyvidéki településeire koncentrálódik. A cannonau-t ezért is hozzák összefüggésbe a magas életkorral, mivel nyilvánvalóan gyakrabban fogyasztják azok, akik termelésével foglalkoznak.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu