Borhamisítási botrány: hallgatnak, mint a sír

agrarszektor.hu
Semmilyen válasz nem érkezett arra a magyar kérésre, hogy az olasz hatóságok tegyék lehetővé az ottani borhamisítási botrányba keveredett olasz cégek Magyarországra érkezett borainak nyomon követhetőségét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyáron kilenc hazai cégnél 50 ezer hektoliternyi, cukrozottnak vélt olasz bort zárolt, de korábban hiába vizsgálta kiemelten az olasz borokat, hamisított bortételt nem talált. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint az lenne a legjobb, ha a zárolt borokat visszavinnék Olaszországba, de sorsuk addig nem dőlhet el, ameddig az olasz hatóságok hivatalos válasza meg nem érkezik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Patthelyzet látszik kialakulni a nyáron zárolt, 50 ezer hektoliternyi olasz bortétel ügyében, hiába fordult a Nébih - az agrártárca közreműködésével - jogsegély keretében az olasz hatóságokhoz - derül ki a hivatal agrárszektornak adott válaszaiból. A Nébih - az elvégzett ellenőrzéseken és laboratóriumi vizsgálatokon túl - azt kérte az illetékes olasz szervezetektől, tegyék lehetővé azoknak a Magyarországra érkezett boroknak a nyomon követhetőségét, amelyek az ottani borhamisítási botrányba keveredett három cégtől származnak. Ez az eljárás az általános élelmiszerjog szerint minden élelmiszervállalkozóval szemben alkalmazható, ha nem hitelt érdemlő a nyomon-követési dokumentáció. Bár úgy tudni, ezt a három cégnél az olasz hatóságok meg is állapították, a magyar megkeresésekre hivatalosan nem reagáltak.

Mint ismert, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter még júliusban rendelte el az 50 ezer hektónyi, Magyarországra érkezett bortétel zárolását, mivel a hazai gyanú szerint az importált borokat Olaszországban cukrozással hamisították. Ezt megelőzően a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a zárolás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a már kereskedelembe szállított olasz borokat is vonják vissza a polcokról, mivel az olasz hatóságok több borászatnál is eljárást indítottak jövedéki törvénysértés miatt. A Nébih végül kilenc olyan magyarországi cég telephelyén zárolt olasz borokat, amelyek a hamisítási botrányban érintett három olasz pincészet termékeit forgalmazták.

Magyar bortermelők nyári budapesti tüntetése (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

A Nébih az elmúlt években folyamatosan és kiemelten ellenőrizte az olasz importborokat, de mostanáig hamisított olasz bortételt sem a forgalomba hozatal előtti, sem a kereskedelmi ellenőrzéseken nem talált - közölte a hivatal. Az olasz bortételeknél "nem megfelelőséget" csupán jelölési és érzékszervi hibákkal kapcsolatban állapítottak meg.

A hivatal a nyáron elrendelt zárolás feloldását, illetve az eljárás alatt álló olasz borok további sorsát attól teszi függővé, milyen hivatalos választ adnak az olasz hatóságok, illetve milyen eredményt hoz az itt lévő olasz bortételek nyomon követhetőségi vizsgálata. A Nébih szerint az importőr cégek esetleges felelőssége is csak azután merülhet fel, ha az olasz hatóságok megnyugtató módon elvégezték a nyomon-követési ellenőrzéseket.

A legjobb megoldás az lenne, ha a zárolt tételeket visszavinnék Olaszországba - reagált az agrárszektor.hu-nak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szervezet már többször egyértelműsítette, hogy az olcsó olasz borok sokszor dömpingáras behozatala zavart okozott a hazai piacon az elmúlt években. Az olasz import azonban a szabályozási változtatások hatására folyamatosan csökken, és az idén várhatóan 250 ezer hektoliter körül alakul a 360 ezer hektoliteres tavalyi mennyiséggel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03