2017. augusztus 22. kedd Menyhért, Mirjam

Hírek - Bor-Italok

Jubilál és "forrong" a kisüzemi sörpiac

A kilencvenes évek elején alakult 400–500 kisüzemi sörfőzde közül a 2000-es évekre csak keveseknek sikerült a megújulás és életben maradás. A huszonöt éves jubileumhoz eljutott iparág szerencséje, hogy az új generáció körében divattá vált a kézműves sörök fogyasztása.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Forrásban van a kisüzemi sörpiac, virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék, soha ilyen zsongás nem volt még itthon ebben a szegmensben - derül ki az iparágról kiadott közleményből. Pedig a kilencvenes évek elején indult csaknem félezer kisüzemi sörfőzde közül a korábbi kedvezőtlen piaci viszonyok miatt csak néhányan maradtak életben. Fennmaradásukat az időről időre megjelenő új söröknek, és némely esetben a generációváltásnak köszönhetik.

Fotó: borsophoto

A jobb bárokban, kocsmákban, éttermekben egyre inkább kötelező, hogy legyen „kézműves sör”, amely a szemünk előtt válik a gasztronómia részévé. A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör, Tapolcán már negyedszázada készítenek kézműves italokat.

A pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört eddig is készítettek, kizárólag tiszta gyümölcs felhasználásával. A 25 éves születésnapra most egy, a hazai piacról szinte teljesen hiányzó sörtípussal, az amerikai lagerrel bővítik a kínálatot. Ez egy tradicionális német, és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő karakteres sör.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu