Komolyan kell venni - Ez a vírus mindenhol pusztíthat

agrarszektor.hu
Jó évjáratra számíthatnak az idén azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szőlőtermést és időben elvégezték a szükséges növényvédelmi kezeléseket. Hosszabb távon jelentős pusztítást végezhet viszont az aranyszínű sárgaság, ha a termelők nem veszik komolyan a védekezést a vírushordozó amerikai kabóca ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megfelelő termésátlag és minőségi évjárat várható azokon a borvidékeken, ahol a szőlőbetegségek és a jégverés nem okozott károkat az állományban - jelentette ki Nádudvari Éva, a Syngenta szőlőtermesztési szakértője. A Dunántúlon ugyanakkor olyan területek is vannak, ahol a jégverés 80-90 százalékos pusztítást is eredményezett.

Tavaly a szeszélyes, enyhe időjárás miatt komoly fertőzésekkel kellett szembenézniük a szőlősgazdáknak, idén viszont nem alakultak ki járványszerű tünetek. Ráadásul az előző évhez viszonyítva később fakadt a szőlő, de ezt a lemaradást behozta és idén a termelők időben megkezdték a védekezést, így sokkal egészségesebbek az ültetvények - tette hozzá Nádudvari Éva.

Vajkóné Tarjányi Judit kertészeti szaktanácsadó szerint a szőlőtermesztők egy része figyelmen kívül hagyta az aranyszínű sárgaság miatti figyelmeztetéséket, pedig veszélyes betegségről van szó. Az aranyszínű sárgaságot az amerikai szőlőkabóca terjeszti és Magyarországon először 2013 augusztusában, a zalai Lentiben begyűjtött levélmintákból és befogott szőlőkabócákból mutatták ki. A kártevő idén is feltűnt szinte az összes szőlőtermő vidéken, és a kórokozóra majdnem minden Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony.

A betegség elleni védekezés egyetlen módja, ha a terjesztő rovart iktatják ki a gazdák, ezért a rovarölő szeres kezelések célzottan a tünetet okozó úgynevezett fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. A kór negatív hatása nem azonnal, hanem fokozatosan jelenik meg a szőlőben és 4-5 év alatt akár teljes pusztulást okozhat az állományban. Szlovéniában például elkéstek a védekezéssel és idén súlyos károkat szenvedtek el az ültetvények.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?