Magyar pálinka: mi főzzük, mi isszuk

MTI
Az idei Pálinka Országkóstolóra május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni. Tavaly a kereskedelmi forgalomba került, illetve bérfőzött párlatok után összesen több mint 10 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A magyar pálinkák szinte teljes egészében belföldön fogynak el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Még bő egy hétig, május 5-ig lehet nevezni és mintákat küldeni az idei Pálinka Országkóstolóra. Az eseményt Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban - közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe. Tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.

2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után 2016-ban nagyjából 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű.

Fazekas Sándor miniszter (jobbra) egy korábbi Országkóstolón (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A múlt évben 965 ezer hektoliterfok (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg) került kereskedelemi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok. A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott.

2015-től az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az Országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a Pálinka Országkóstolót. Mihályi László, a PNT elnöke elmondta, hogy a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Az itthoni párlatokat népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az Országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03