2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Hírek - Bor-Italok

Megbeszélések kezdődtek a szőlőárakról

Megbeszélések kezdődnek a szőlőfelvásárlási árakról és szerződésekről a Földművelésügyi Minisztérium (FM), valamint a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) között. A cél az, hogy a szőlőtermelők és felvásárlók közötti elmérgesedett viszony rendeződjön, és a következő borpiaci évben már professzionális eljárásrendben folyhasson a szüreti készülődés.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A szőlőfelvásárlási árakról és szerződésekről szakmai megbeszélések kezdődtek az agrártárca és az ágazati érdekképviselet között. Ez nemcsak egyszeri alkalom lesz, mert az MSZBSZ számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé is tenni.

Kiss István MSZBSZ-elnök az egyeztetésen kitért a többutas élelmiszeripari csomagolás alkalmazására is, mivel az nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági kérdés is. A témában induló szakmai munka révén az év végére elkészül a borágazatot érintő hatástanulmány – tette hozzá az FM.

Fazekas Sándor miniszter egy szüreten (Fotó: kormány.hu)

Az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60–65 százalékát, ezzel a legnagyobb borpiaci szereplő. A szervezet  professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjainak a piacra jutás támogatására. Az agrártárca is számít a javaslataikra a szőlőtermelők képzésének integrációja kapcsán – áll a közleményben.

Július közepén új értékesítési és vásárlási szabályokat vezettek be a borszőlőre, ezentúl az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni. Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt a szakmaközi intézkedés szerint három módon kell az árat meghatározniuk: szerződésben, nyilvános árajánlatban, vagy képlet alapján – világított rá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egy közelmúltbeli közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu