Megbeszélések kezdődtek a szőlőárakról

MTI
Megbeszélések kezdődnek a szőlőfelvásárlási árakról és szerződésekről a Földművelésügyi Minisztérium (FM), valamint a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) között. A cél az, hogy a szőlőtermelők és felvásárlók közötti elmérgesedett viszony rendeződjön, és a következő borpiaci évben már professzionális eljárásrendben folyhasson a szüreti készülődés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szőlőfelvásárlási árakról és szerződésekről szakmai megbeszélések kezdődtek az agrártárca és az ágazati érdekképviselet között. Ez nemcsak egyszeri alkalom lesz, mert az MSZBSZ számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé is tenni.

Kiss István MSZBSZ-elnök az egyeztetésen kitért a többutas élelmiszeripari csomagolás alkalmazására is, mivel az nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági kérdés is. A témában induló szakmai munka révén az év végére elkészül a borágazatot érintő hatástanulmány - tette hozzá az FM.

Az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65 százalékát, ezzel a legnagyobb borpiaci szereplő. A szervezet  professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjainak a piacra jutás támogatására. Az agrártárca is számít a javaslataikra a szőlőtermelők képzésének integrációja kapcsán - áll a közleményben.

Július közepén új értékesítési és vásárlási szabályokat vezettek be a borszőlőre, ezentúl az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni. Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt a szakmaközi intézkedés szerint három módon kell az árat meghatározniuk: szerződésben, nyilvános árajánlatban, vagy képlet alapján - világított rá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egy közelmúltbeli közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55