Nem akarnak újabb szigorításokat a borászok

agrarszektor.hu
Megváltoztatná az alkoholos italok címkézését az Európai Bizottság. A szőlő- és borszektor képviselői szigorítás helyett azonban ágazatra szabott megoldásokat kérnek, és önszabályozást javasolnak a tervezett uniós borcímkézési szabályozásban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság javaslata alapján minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni kellene a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire. A négy legnagyobb európai lobbyszervezet a Boripari Borkereskedelmi Európai Szövetség (CEEV), a mezőgazdasági termelők és szövetkezetek érdekképviseletei (Copa-Cogeca), az Európai Független Bortermelők Szövetsége (CEVI), valamint az Eredetvédett Bortermelők Szövetsége (EFOW) levélben fogalmazta meg közös álláspontját a címkézésre vonatkozóan, amit az Európai Parlament "Bor, párlatok és minőségi élelmiszerek" munkacsoportjának juttattak el -  közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-vel.

További szigorítás helyett a szakmai szervezetek azt javasolják, hogy a borfogyasztók személyre szabottan, az interneten keresztül kapjanak tájékoztatást a borok összetételéről, és a termelőket ne kötelezzék az energia- és a tápanyagtartalom részletes feltüntetésére a címkéken. Az előállítói oldal nevében pedig arra vállalnak kötelezettséget, hogy kommunikációjukban hangsúlyt fektetnek a felelős borfogyasztás népszerűsítésére és a fogyasztói tudatosság növelésére. Az ágazat termelési szerkezete, a borkészítés speciális feltételei, a tagállamok helyi igényei egyaránt egyedi, a többi alkoholos terméktől eltérő szabályozást tesznek szükségessé.

A HNT is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz. A Wine in Moderation (Bort mértékletesen) program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztásra való ösztönzést is támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?