Óriási szenzáció lehet a most kifejlesztett borászrobot

agrarszektor.hu
Akár negyvenöt fokos lejtőn is felmegy az a vinbot névre keresztelt borászrobot, amely képes önállóan közlekedni a szőlőbirtokokon, miközben felvételeket készít az egyes növényi részekről. A robot adataiból megállapítható az egyes bogyók, fürtök érési ideje, és 10-15 százalékos szórással meghatározható a termés is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a vinbotra keresztelt szerkezetet, amelyet egy európai kutatási projektben készítettek. A robot érzékelőrendszerével képes elhelyezni magát a térben, közlekedik és adatokat is gyűjt.

Egyetlen kamerájával felvételeket készít a növényekről, majd ezeket elemezve megkülönbözteti a leveleket a szőlőtől, és ez alapján becsüli meg a várható termést.

A robotot az európai borászok versenyképességének javítása érdekében hozták létre a fejlesztők - hu.euronews.com.

A vinbot önállóan közlekedik a birtokon és a készített képeket feltölti az "éterbe" - fogalmazott a tesztelésben résztvevő egyik agrármérnök. Ott különböző algoritmusok feldolgozzák a képeket, és az eredmények alapján készül egy térkép a birtok különböző részeinek hozamairól.

A kutatók szerint a robot 10-15 százalékos szórással képes megjósolni a termést. A fejlesztők egy tartós, könnyen mozgó robottestet és nyílt forráskódú szoftvert használtak, és úgy vélik, a robot újabb eszköz lehet az úgynevezett precíziós szőlészet művelői számára.

A robot árát körülbelül harmincezer euróra becsülik. A kutatók szerint a hátralévő fejlesztés és tesztelés 2-4 évet vehet még igénybe, ezután kerülhet a robot a piacra.

Portugáliában akadnak olyan szőlőbirtokok, ahol viszonylag heterogén a terep. A vinbot negyvenöt fokos lejtőn is képes felmenni, így segítségével nehezebb terepen is azonosítani lehet a megfelelő zónákat. 

A robot képes arra, hogy megállapítsa, mikor érnek az adott helyen a szőlőszemek. Így ha valahol hamarabb érik egy adott területen belül a szőlő, ott már a szezon elején lehet szüretelni, így jobb minőségű bort lehet majd készíteni.

A robot lehetővé teszi a kutatóknak, hogy évről évre felmérjék minden egyes növény hozamát, illetve azt, mennyi és milyen minőségű termést hoznak. A robot működésével óriási adatbázis jön létre, de azért nem árt, ha a borászok nem mondanak le saját megfigyeléseikről sem - hangoztatják a kutatók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13