Quintessence: agárdi és vilmoskörte győzelem (x)

agrarszektor.hu
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezésének eredményhirdetésére január 21‒21-én, egy nagyszabású gálán került sor a lillafüredi Palotaszállóban. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde, míg a megmérettetés legjobb pálinkája a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az impozáns külsőségek között, pálinkagála keretében szervezett díjátadón előbb a kereskedelemben kapható pálinkák, majd a magán és bérfőzetettek által nevezett minták eredményeit ismerte meg a szépszámú közönség. Pénteken a 33 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát.

A társadalmi zsűri szavazata alapján a közönségdíjas pálinka címet a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg az 1318 minta közül a szakavatott 28 fős nemzetközi zsűri a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak. A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki.

Az 1318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is.

Mi a Quintessence?
Az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében zajló Quintessence az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, amihez nemzetközileg is felkészült, széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra/értékelőkre van szükség. Takács László versenyigazgató elmondása szerint évek óta figyelik az ország legjobb pálinkabírálóinak a munkásságát, tevékenységét, akik közül a korábbi versenyeiken a legtöbben már bíráltak. Az egyes teljesítményeket számítógép segítségével összegzik, így van, akinek a felkészültségéről, teljesítményéről, erősségéről vagy épp fejlesztendő területeiről több száz bírálat alapján alkothatnak véleményt. A felkért bírák a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat (nem optikai) tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják.

Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az egyesület saját maga által fejlesztett szoftverében előre megadott + vagy - tartalmat hordozó kifejezések, értékelések közül lehet választani, amiket a bíráló mintegy mankót használhat, kiegészíthet, vagy figyelmen kívül hagyhat.

 

A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 195, ezüst oklevelet 349, míg bronz oklevelet 400 pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 championt, azaz nagyaranyérmet osztottak ki a szervezők, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt.

A versenyt mindkét nap gála és pálinkabál kísérte, melyet Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának megnyitója vezette fel, a háziasszony Veiszer Alinda volt. A pálinkaverseny fővédnöke: Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke.

A verseny nagydíjasai:

Legjobb kereskedelmi főzde, egyben a verseny abszolút győztese: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
11 arany- 6 champion nagyarany
7 ezüst
1 bronz

A Quintessence Pálinkaverseny legjobb pálinkája: a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája

Közönségdíjas pálinka: Sáppusztai Pálinkafőzde málna pálinkája.
Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. - Felsőzsolca
Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba
Legjobb bérfőzető: Pataki Attila
Legjobb magán és bérfőzetett párlat: Pucsok Sándor szilva pálinkája
Legjobb ongai pálinka: Ferencz Noémi Sárgamuskotály szőlő pálinkája

 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?