Fontos információ érkezett a Nébih-től a tejpiaci jelentésekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu2021. február 19. 11:00

Egy tavalyi AM rendelet értelmében 2023-ig meghosszabbították a feldolgozók, nagykereskedők és kiskereskedők tejpiaci jelentési kötelezettségét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán elérhetőek az adatszolgáltatáshoz szükséges aktualizált nyomtatványok. Maga a benyújtás módja változatlan maradt.

A feldolgozók, a nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplők, valamint a nyers tehéntej kivitellel foglalkozó tejtermelők kötelesek havonta adatokat szolgáltatni. A tej és tejtermék forgalmazásából, illetve termeléséből 25 millió forint nettó árbevételt meghaladó tejkereskedők esetében az jelentési kötelezettség háromhavi rendszerességgel áll fenn. Az adatszolgáltatási rendszert a Nébih, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésben üzemelteti, olvasható a Nébih oldalán.

A Nébih honlapján publikált aktuális jelentéssablonok megőrizték a 2020-ban bevezetett módosításokat, azokban sem új cellák nem jelentek meg, sem régik nem tűntek el. Az egyetlen változás, hogy az évválasztást biztosító legördülő menüben megjelent a 2021-es és 2022-es dátum. A nyomtatványok, a témához kapcsolódó további információk, valamint a korábbi évek tapasztalatai alapján összegyűjtött praktikus tanácsok is elérhetőek az alábbi linken.

Címkék:
jelentés, nébih, tej-terméktanács, feldolgozó, adatszolgáltatás, tejágazat, tejpiac, kötelezettség, kiskereskedő, nagykereskedő, piaci-szereplő,