Csendes gyilkos a magyar pincékben: könnyen tragédia lehet a szüret vége

MTI2021. augusztus 19. 12:15

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán. Kiemelte, a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében több intézkedés is ajánlott. A must erjedésének idején a rosszullét, a fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül életveszélyes lehet a pincékben tartózkodni - írja.

Hangsúlyozta, tartós bent tartózkodás esetén védelmet nyújthat a gázkoncentráció-mérő készülék, ami jelzi a lecsökkent oxigénszintet. Önmagában az úgynevezett "gyertyapróba" alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak Javasolt a must forrásának idejére "Figyelem, mustgázveszély!" felirat elhelyezése a pince bejáratára mások figyelmeztetése érdekében - írja Bodó Sándor. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pince nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata javasolt. Senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni, mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni - olvasható az államtitkár közösségi oldalán. További részletek itt olvashatóak.

Címkék:
államtitkár, must, munka, elemzés, védelem, riasztó, megelőzés, mustgáz, oxigénhiány, gyertya, pince, oxigén, elhelyezés, szellőztetés, figyelemfelhívás, terület, veszélyes, figyelem, innovációs-és-technológiai-minisztérium, óvatosság,