Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

agrarszektor.hu
Az év végére akár 100 forint is lehet a tojás ára. A drágulás hátterében a takarmányok, az energia és a munkaerő árának emelkedése ál, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része jelenleg is önköltségi szinten, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások amúgy folyamatosan hajtják felfelé az árakat, így szinte biztosra vehető, hogy a következő időszakban tovább fog emelkedni a tojás ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az idei év során már jócskán emelkedett a tojás ára Magyarországon, a szakértők szerint a következő időszakban további drágulás várható ennél a termékpályánál. Mint ismeretes, az élelmiszer árának emelkedésében egyaránt benne van a takarmányárak drágulása, valamint az energiaárak és a munkaerő-költségek elszállása - olvasható a Kemma.hu oldalán. A portál a helyzettel kapcsolatban megkereste az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Káhn Norbertet, aki a következőképpen összefoglalta a tojásfronton kialakult helyzetet.

A szakember elmondása szerint rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. Az biztos, hogy a takarmányköltségek - amelyek meghatározóak a tojás önköltségében - hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt - jelezte Káhn Norbert, hozzátéve, hogy amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, úgy mindenki további jelentős árnövekedést lesz kénytelen elszenvedni. A gabona esetében az új termés magasabb ára már megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam is árfelhajtó hatású a takarmányipari alapanyagok egy részénél, mert a jegyzések devizában nomináltak.

A szakember szólt arról is, hogy a teljesen elszabadult energiaárak az inputanyagok további emelkedésével járnak, miközben jelentősen növelik a takarmánygyártás és az állattartás közvetlen költségeit is. A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat. Ehhez jön a szintén történelmi magasságokban lévő üzemanyagár, ami a logisztikai költségek emelkedése révén beépül majd a végtermék árába.

A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65-70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a 100 forintot is. 

A következő időszakban várható tojásdrágulás senkit sem érhet meglepetésként, az ágazat szereplői, a szakértők és maga a Tojásszövetség is előre jelezte, hogy a fentebb említett körülmények - kiegészítve néhány más tényezővel, mint például a madárinfluenza, vagy éppen az orosz-ukrán háború miatt fellépő importnehézségek - komoly árfelhajtó hatással rendelkeznek, amelyek az év utolsó harmadában fognak jelentkezni az árakban. Ahogy arról Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnökhelyettese az Agrárszektornak beszámolt, a 2022-es év eddig nagyon nem a tojáságazat éve, ám a termelők mégis bíznak benne, hogy a piac normalizálódni fog, és kiszámíthatóvá fog válni a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?