Kritikus helyzetben a magyar hentesek: már lehet, a támogatások sem segítenek

agrarszektor.hu2023. január 12. 11:29

A kis hentesüzletek is kapnak támogatást az államtól, ugyanakkor ez tartós megoldást nem jelent, csak rövid távon segítheti a túlélésüket. A válság és az élelmiszer-drágulás pedig egyre jobban érezteti hatását, hiszen megfigyelhető, hogy a húsfogyasztás csökkent Magyarországon az utóbbi időszakban.

Éder Tamás, Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke az Infostartnak elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, ezen túl az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka.

Érzékelünk az elmúlt időszakban a fogyasztók részéről némi keresletcsökkenést is a húsok iránt, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is. Összességében azt gondoljuk, hogy valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak”

- fogalmazott az elnök.

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban. Éder Tamás úgy véli, ez elég lehet a túléléshez, de nem jelent tartós megoldást. Az elmúlt másfél év évet rendkívül zivataros időként jellemezte az elnök a húsipari vállalatok számára: jelentősen megdrágultak a legfontosabb alapanyagok, nőttek a munkabérek, emellett az élősertés ára egy év leforgása alatt mintegy 70-80%-ot drágult, az elszálló energiaárakról nem is beszélve - és éppen ezek a legjelentősebb tényezők a szektorban. A szakember elmondta, hogy ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése nehéz folyamat. Bíznak egy kiegyensúlyozottabb évben, igaz, az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak.

Nehéz időszak van az ágazat előtt, de talán szép lassan a bizonytalanság mértéke csökkenhet. Az igazság az, hogy nem nagy optimizmussal nézünk a közeljövőbe.

Címkék:
agrártámogatás, segítség, húsfogyasztás, hentes, agrárminisztérium, élelmiszer-drágulás, energiaválság, nagy istván,