Döbbenetes hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre biztosan senki sem számított

MTI2023. március 8. 12:48

Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest. Ez azt jelenti, hogy zsinórban már 11 hónapja folyamatosan csökkennek a globális élelmiszerárak.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint februárban az átfogó árindex 129,8 pont lett, ami 1,4 pont (0,6 százalék) csökkenés januárhoz képest. Ez volt a 11. egymást követő havi csökkenés. A februári csökkenéssel együtt az index már 29,9 ponttal (18,7 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsához képest. Az index februári gyengülését a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős esése, valamint a gabonafélék és hús árindexeinek minimális csökkenése okozta, miközben meredeken emelkedett a cukorárindex.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe februárban átlagosan 147,3 pont volt, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a januárinál, és 2 ponttal (1,4 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A főbb gabonafélék közül egyebek között a búza árindexe szerényen, 0,3 százalékkal, a kukoricáé minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a rizsé 1 százalékkal, az árpáé pedig 0,9 százalékkal csökkent.

A növényiolaj-árindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, ami 4,5 pontos (3,2 százalékos) havi csökkenés, és ezzel 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató. Februárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt. A tejtermékek árindexe februárban átlagosan 131,3 pont volt, 3,6 ponttal (2,7 százalékkal) alacsonyabb a januárinál, és egyben 13. hónapja a legalacsonyabb. Februárban az összes tejtermék ára csökkent, különösen a vaj és a sovány tejpor nemzetközi ára esett.

A FAO húsárindexe februárban átlagosan 112 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a januárinál. Februárban nyolcadik hónapja tartott az árcsökkenés. Éves összevetésben a húsárindex 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) maradt el a tavaly februáritól. Idén februárban a baromfihús nemzetközi árai már a nyolcadik egymást követő hónapban estek, a sertéshús ára nőtt, a szarvasmarhahús világpiaci ára pedig stagnált.

A FAO cukorárindexe átlagosan 124,9 pont, 2017. februárja óta a legmagasabb volt idén februárban és 8,1 ponttal (6,9 százalékkal) felülmúlta a januárit. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.

Címkék:
fao, áremelkedés, árcsökkenés, tejtermék, élelmiszerárak, gabonafélék, húsárak, növényi-olajok, cukor-ára, élelmiszerár-index, gabonaárak, olajárak,