2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Hírek - Élelmiszer

15 százalékkal kevesebb az idei haltermelés

Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, mintegy 15 százalékkal kevesebb az áltagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt - idézi Németh Istvánt, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnökét az MTI.
 
 

Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 4,2 kilogramm halat fogyaszt, mint az Európai Unió más országaiban. A hazai fogyasztás mintegy felét a hazai termelésű halak adják.

A haltermelők célja, hogy a magyar éves fejenkénti fogyasztás néhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.

A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet valamelyest.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu