2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Élelmiszer

2015-ig nem kötelező visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak

A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2012. május 31-ig készül el az az ütemterv, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását szabályozza. A szaktárca célja, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a fóliasátras gazdák is megtalálják a számításukat.

Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Habár az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt, geotermikus fűtéssel az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek.

2010-ben az akkori kormány arról döntött, hogy decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket. A visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan, a visszatápláló kutak létesítése pedig ellehetetlenítené az ágazatot.

A kormány mostani döntése hozzájárulhat a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorulásához, az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, illetve biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését.

A geotermikus energia hosszú távú jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezettel.

 

forrás: a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu