2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Élelmiszer

2300 hektárt vághatnak ki a szőlősgazdák

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) januárban befejezte a támogatott szőlőkivágáshoz kapcsolódó mintegy 4 200 darab kivágási engedély kiadását. A támogatás összege közel 3,9 milliárd forint, míg a kivágásra engedélyezett területnagyság 2 300 hektár.
 
 

A támogatás kiutalásának feltétele, hogy a szőlőtőkék föld feletti részeit, illetve a föld alatti részekből legalább a gyöktörzset eltávolítva, a gazdálkodónak a területet mezőgazdasági művelésre alkalmas állapotba kell hoznia.

A kivágást legkésőbb 2011. május 15-ig kell bejelenteni az MVH-hoz a 115/2010. (VII. 29.) MVH közleményben közzétett B1092 számú nyomtatványon. A támogatást a helyszíni ellenőrzéseket követően folyósítja a Hivatal.

Az Európai Unió Bizottsága a rendelkezésre álló keret figyelembe vételével – ahogy a most záruló hároméves ültetvény-kivágási program során minden alkalommal, – ebben az évben is csak részben biztosított forrást a támogatási kérelmek jóváhagyására. A kérelmekben megjelölt, de forráshiány miatt támogatásban nem részesíthető ültetvények használóinak szőlőterületük további művelésére kell felkészülniük, vagy a 72/2010. (V. 12.) MVH közlemény alapján újratelepítési jogért cserébe kérelmezhetik az ültetvény támogatás nélküli kivágását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu