5-7 százalékkal drágább a karácsonyi hal

agrarszektor.hu
Az áremelkedés hátterében a termelési költségek emelkedése, a dráguló takarmány, az aszály, a kötelező béremelés és a súlyadórendelet áll a szakma képviselője szerint. Lévai Ferenc azt is elmondta: karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát a ponty adja, a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya összesen 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például a busa, az amur, a kárász, a keszegek és a törpeharcsa - tájékoztatott a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője és egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója szerint a közepesnek mondható haltermés ellenére elegendő hal lesz idén az ünnepekre. Az árak tavalyhoz képest mintegy 5-7 százalékkal emelkednek.

A magyarországi étkezésihal-termelés 2017-ben 24 ezer tonna volt. Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van, ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.

Az egy főre jutó halfogyasztásunk az elmúlt tíz éves időszakban egyenletesen emelkedő tendenciát mutat.

Az elmúlt tíz évhez viszonyítva 18 százalékos, míg az elmúlt öt évet figyelembe véve 29 százalékos növekedést lehet tapasztalni. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által végzett számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás 2017-ben 6,4 kg volt. Az emelkedő tendencia ellenére még mindig messze elmaradunk az uniós átlagtól, ami 23 kilogramm évente. Ugyanakkor a lassan növekvő halfogyasztás is előrelépés, hiszen nálunk nincs tengeri halászat, a növekedés csupán az édesvízi akvakultúra-termelés eredménye. A halfogyasztás népszerűsítésére indított "Kapj rá" kampány célja, hogy

2023-ra legalább 20 százalékkal nőjön a hazai egy főre eső éves halfogyasztás.

A Lévai Ferenc a halpiacon végbemenő drágulás hátterében több tényezőt is megemlített. Példaként megjegyezte a termelési költségek emelkedését, a dráguló takarmányt, az aszályt, a kötelező béremelést és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatását. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot. A szóvivő kiemelte, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, ezért idén is bővülésre számít. Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával. Idén a tógazdaságokból 13-14 ezer tonna hal kerül ki, az intenzív telepekről pedig mintegy háromezer tonna, amelynek 90 százaléka afrikai harcsa. A szóvivő javasolja a fogyasztóknak, hogy ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, és a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak. Kitért arra is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben, a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.

(Forrás: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?