A Brexit nagy tanulsága: hamar kiürülnének az élelmiszerboltok

agrarszektor.hu
A Brexit utáni mezőgazdasági politika bevezetése egy lehetőség arra, hogy Nagy Britannia fejlessze az önálló élelmiszer-ellátást - jelentette ki a Farmerszövetség, az NFU. A brit gazdák szerint ma túlságosan ki vannak szolgáltatva az importnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szövetség arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyságban az önellátás képessége stagnált az elmúlt 15 évben, ez pedig kiszolgáltatottá tette az országot. Az ellátás a világpiaci mozgásoktól függ, arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerbiztonság az importnál jóval alacsonyabb annál, amit a hazai termelőktől megkövetelnek.

Az NFU hangsúlyosan figyelmeztetett a helyzet komolyságára, mondván, ha mától megállítanák az importot, hamar üresek lennének az élelmiszerraktárak. Mindezt arra alapozzák, hogy tavaly a felhasznált élelmiszerek mindössze 61 százaléka termett az Egyesült Királyság területén, egy százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, ugyanakkor 13 százalékkal kevesebb a 20 évvel ezelőtti szintnél.

A kormánynak új mezőgazdasági politika révén lehetőséget kell teremteni arra, hogy a mezőgazdasági ágazat versenyképes és dinamikus legyen- jelentette ki Meurig Raymond, az NFU elnöke. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy "az önellátás növelése nem jelenti azt, hogy kizárjuk azokat a piacokat, ahol már megvetettük a lábunkat, vagy hogy a piacvédő intézkedéseket kellene hoznunk." Szerinte a magas színvonalú élelmiszerbiztonsági előírások önmagukban nem elegendők, hiszen meg kell fordítani a helyben termelt élelmiszerek arányának csökkenését.

Élelmiszerszektor elemzői úgy vélik, hogy a Brexit következtében a kiskereskedők valószínűleg több hazai élelmiszerforrást fognak keresni. Így kevésbé lesznek kiszolgáltatva a valutaárfolyamok ingadozásának, ami lassíthatja az élelmiszerárak növekedési tempóját.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03