2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Élelmiszer

A cseheknek sem tetszik a kettős élelmiszermérce

A cseh agrártárca szerint is elfogadhatatlan a kettős mérce, és az azonos márka alatti, eltérő minőségű élelmiszerek forgalmazása. Csehország is vizsgálja a termékek összetevőit, és az eredményeket - a magyarok eredményeivel együtt - az uniós agrártanács ülésén mutatja majd be.
 
 

A magyar és a cseh agrártárca szerint is elfogadhatatlan, hogy azonos márka, vagy címke alatt eltérő minőségű élelmiszereket forgalmazzanak a gyártók a kelet-közép-európai országokban. Csehország most is vizsgálatot folytat ez ügyben. Öt országból - köztük Magyarországról - vett minták összetevőit elemzik, és kiderült például, hogy egy jeges teában a cseh szakemberek tízszer kevesebb természetes kivonatot találtak az ottani termékben, mint a németországiban - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki Brnóban tárgyalt Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszterrel.

A Magyarországon vizsgált levesporok esetében kevesebb volt a beltartalmi érték, mint a nyugati országokban árusítottakban - említette páldaként az MTI szerint a magyar agrárminiszter. Most is folyik magyar vizsgálat e területen, többek között a söröknél, az üdítőitaloknál, a fagylaltoknál és a grillszószoknál – tette hozzá.

Csehország és Magyarország is fellép a V4 keretein belül ez ügyben, és támogatják azokat a szlovák lépéseket is, amelyek e területen történtek. A két ország az uniós agrártanács ülésén mutatja majd be a most zajló vizsgálatok eredményeit, és javasolják, hogy az unió bizottsága alkosson jogszabályt a probléma megoldására.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu