2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Élelmiszer

A GVH rábólintott, hogy Csányi megvegye a nagy pápai agrárcéget is

Hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ahhoz, hogy a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt. megvásárolhassa a pápai Agro-Invest Kft.-t, amely többek között az első Orbán-kormány idején privatizált pápai állami gazdaságból alakult Agroprodukt Zrt. tulajdonosa is. Az Agroprodukt megszerzésével Csányi Sándor agrárbiznisze több mint 10 ezer hektárnyi művelhető földterülettel bővült.
 
 

Nem talált okot adó körülményt a GVH arra, hogy összefonódási vizsgálatot rendeljen el a Csányi Sándor tulajdonában lévő Bonafarm Zrt. újabb akvizíciójával kapcsolatban – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a hivatal. Ezzel a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a Bonafarm megvásárolhassa a pápai székhelyű Agro-Invest Kft.-t. A tranzakciót már le is bonyolították a felek.

A Bonafarm június elsején kötött adásvételi szerződést az Agro-Invest megvételére, amely addig a bakonyszücsi Mádl Agro Mezőgazdasági Kft., illetve magánszemélyek - Mádl István, Gyarmati László, Takács László, Pethő Zoltán és Pálffy Jenő – tulajdonában volt. A Bonafarm az adásvétellel az Agro-Invest Kft.-ben önálló közvetlen, több más vállalkozásban – a pápai AGRO 22 Zrt.-ben, a pápai Agroprodukt Zrt.-ben, a pápai Wildex Kereskedelmi Kft.-ben és az ihászi Sertéstenyésztő és Hizlaló Bt.-ben – pedig közvetett irányítást szerzett.

Az üzletrészvásárlásokról június 7-én érkezett bejelentés a GVH-hoz, amely még június 14-én határozott az ügyben. A legjelentősebb cégnek számító, 8,3 milliárd forintos saját tőkéjű Agroprodukt megszerzésével a Csányi-féle agrárbirodalom olyan vállalalttal bővült, amely több mint 10 ezer hektáron gazdálkodik. A Bonafarm-csoport két eddigi meghatározó mezőgazdasági társasága, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektárt művel.

Az Agroprodukt megvásárlása illeszkedik a Bonafarm-csoport stratégiájába, amely az állattenyésztés fejlesztésére, illetve az ehhez szükséges takarmánybázis megtermelésére koncentrál – indokolta korábban a tranzakciót a Bonafarm. Az első Orbán-kormány idején privatizált állami gazdaságból létrejött Agroporduktnak csaknem 7 ezres szarvasmarha-állománya is van. Az itt megtermelt tejet a jövőben a szintén Csányi-érdekeltségű szegedi Sole-Mizo Zrt. dolgozza majd fel.

A Forbes magazin tegnap közölte, hogy Csányi Sándor agrárérdekeltségeivel vezeti a magyar családi vállalkozások listáját. A lap a Bonafarm Csoport, a nádudvari KITE Zrt. és a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. értékét 113,4 milliárd forintra becsülte, amelyet az Agroprodukt és a többi vállalat megszerzése mostantól tovább növelhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu