2018. június 18. hétfő Arnold, Levente

Hírek - Élelmiszer

A GVH rábólintott, hogy Csányi megvegye a nagy pápai agrárcéget is

Hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ahhoz, hogy a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt. megvásárolhassa a pápai Agro-Invest Kft.-t, amely többek között az első Orbán-kormány idején privatizált pápai állami gazdaságból alakult Agroprodukt Zrt. tulajdonosa is. Az Agroprodukt megszerzésével Csányi Sándor agrárbiznisze több mint 10 ezer hektárnyi művelhető földterülettel bővült.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nem talált okot adó körülményt a GVH arra, hogy összefonódási vizsgálatot rendeljen el a Csányi Sándor tulajdonában lévő Bonafarm Zrt. újabb akvizíciójával kapcsolatban – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a hivatal. Ezzel a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a Bonafarm megvásárolhassa a pápai székhelyű Agro-Invest Kft.-t. A tranzakciót már le is bonyolították a felek.

A Bonafarm június elsején kötött adásvételi szerződést az Agro-Invest megvételére, amely addig a bakonyszücsi Mádl Agro Mezőgazdasági Kft., illetve magánszemélyek - Mádl István, Gyarmati László, Takács László, Pethő Zoltán és Pálffy Jenő – tulajdonában volt. A Bonafarm az adásvétellel az Agro-Invest Kft.-ben önálló közvetlen, több más vállalkozásban – a pápai AGRO 22 Zrt.-ben, a pápai Agroprodukt Zrt.-ben, a pápai Wildex Kereskedelmi Kft.-ben és az ihászi Sertéstenyésztő és Hizlaló Bt.-ben – pedig közvetett irányítást szerzett.

Az üzletrészvásárlásokról június 7-én érkezett bejelentés a GVH-hoz, amely még június 14-én határozott az ügyben. A legjelentősebb cégnek számító, 8,3 milliárd forintos saját tőkéjű Agroprodukt megszerzésével a Csányi-féle agrárbirodalom olyan vállalalttal bővült, amely több mint 10 ezer hektáron gazdálkodik. A Bonafarm-csoport két eddigi meghatározó mezőgazdasági társasága, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektárt művel.

Az Agroprodukt megvásárlása illeszkedik a Bonafarm-csoport stratégiájába, amely az állattenyésztés fejlesztésére, illetve az ehhez szükséges takarmánybázis megtermelésére koncentrál – indokolta korábban a tranzakciót a Bonafarm. Az első Orbán-kormány idején privatizált állami gazdaságból létrejött Agroporduktnak csaknem 7 ezres szarvasmarha-állománya is van. Az itt megtermelt tejet a jövőben a szintén Csányi-érdekeltségű szegedi Sole-Mizo Zrt. dolgozza majd fel.

A Forbes magazin tegnap közölte, hogy Csányi Sándor agrárérdekeltségeivel vezeti a magyar családi vállalkozások listáját. A lap a Bonafarm Csoport, a nádudvari KITE Zrt. és a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. értékét 113,4 milliárd forintra becsülte, amelyet az Agroprodukt és a többi vállalat megszerzése mostantól tovább növelhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu