A halastavakon is adnának munkát a közfoglalkoztatottaknak

agrarszektor.hu
Közfoglalkoztatottakat is alkalmaznának az őszi halászati idénymunkáknál a haltermelő és -feldolgozó társaságok. A magyar hal keresetett exportcikk, de a hazai fogyasztást is növelnék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Növelnék az ágazatban a halfeldolgozók számát, és ettől a hazai halfogyasztást 5-10 százalékos bővülését remélnék - közölte Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Emellett szeretnék elérni, hogy a közfoglalkoztatottak is alkalmazhatók legyenek az őszi halászati idénymunkákra, ami a munkaerőhiányt enyhítené.

A hazai tógazdaságok és az intenzív üzemek termelése évente csaknem 25 ezer tonna hal, amelyből mintegy 17 ezer tonna az étkezési célú. Az étkezési célú hal jelentős részét exportálják, és mivel jelenleg európai halhiány alakult ki, a magyar élő hal keresett is a nemzetközi piacon. A rohamosan fejlődő intenzív akvakultúra az étkezési haltermelésből mintegy 3 ezer tonnát állít elő.

Magyarországon pontyból termelnek a legtöbbet, ez adja a tógazdasági termelés 75-80 százalékát. Az intenzív termelés nagyját, 80 százalékát pedig az afrikai harcsa teszi ki.

Magyarország a második legnagyobb pontytermelő Európában, illetve az afrikai harcsa termelésével is előkelő helyen szerepel. Az országban mintegy 24 ezer hektár a halastavak területe, emellett a halászatilag hasznosított természetes vízterület nagysága 140-145 ezer hektár. A tógazdaságok négyötöde három régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld) üzemel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?