2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Hírek - Élelmiszer

A hamis élelmiszerek végét hozhatja el ez a fejlesztés

Termőhely-azonosítási módszer fejlesztésére nyert 499,64 millió forint állami támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a Bálint Analitika Kft., a projekt közel 900 millió forintból valósult meg - közölte a cég az MTI-vel.
 
 

Közleményük szerint a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett "származási hely" megjelöléssel történik, például a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel, ez a gyakorlat Európában általános. Ugyanakkor a cég szerint a mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez nem a származási helyet, hanem a termőhelyet kellene megjelölni.

Közölték: a 2017 nyarán indult és idén június végén zárult projekt kiterjedt a magyar termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes fémes és nem fémes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatására. Továbbá egy olyan módszert dolgoztak ki, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására. A projekttel egy olyan szolgáltatás jött létre, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (oem), valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (ofj) rendszereket - tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu