A hamis élelmiszerek végét hozhatja el ez a fejlesztés

MTI
Termőhely-azonosítási módszer fejlesztésére nyert 499,64 millió forint állami támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a Bálint Analitika Kft., a projekt közel 900 millió forintból valósult meg - közölte a cég az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közleményük szerint a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett "származási hely" megjelöléssel történik, például a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel, ez a gyakorlat Európában általános. Ugyanakkor a cég szerint a mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez nem a származási helyet, hanem a termőhelyet kellene megjelölni.

Közölték: a 2017 nyarán indult és idén június végén zárult projekt kiterjedt a magyar termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes fémes és nem fémes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatására. Továbbá egy olyan módszert dolgoztak ki, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására. A projekttel egy olyan szolgáltatás jött létre, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (oem), valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (ofj) rendszereket - tették hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33