A húsvéti sonkát is elintézték az oroszok

agrarszektor.hu
Az orosz sertésimport-tilalom miatt zuhan a sertéshús ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Míg például az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom következtében az idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.

A Conclude közleménye szerint az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett orosz sertésimport-tilalom, valamint az Ukrajnában, majd Litvániában és Lengyelországban megjelent sertéspestis hatására az első negyedévben uniós átlagban 12 százalékkal estek a sertésárak. Magyarországon még ennél is nagyobb volt az árcsökkenés, előfordult, hogy a kereskedők a hízó kilójáért az év elejéhez képest március közepén már 100 forinttal kevesebbet fizettek a sertéstartóknak, mintegy 350 forintot.

Az amerikai sertésállomány nagyarányú csökkenése és a vágósertés iránti igény miatt azonban március közepétől már emelkedni kezdtek a világpiaci árak. Az amerikai sonkaárak például egy év alatt közel megduplázódtak, 100 font (1 font 0,45 kilogramm) sonka az amerikai árutőzsdén 65 dollárról 120 dollárra drágult egy év alatt.

Szakértők a magyar piacon továbbra sem számítanak komolyabb drágulásra, mivel azok a tényezők, amelyek az itteni sertésárak első negyedévi csökkenését idézték elő, még mindig fennállnak.

Véleményük szerint egyelőre nem várható, hogy Oroszország feloldaná az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett importstopot. Igaz, az emiatt kieső magyar kivitelt hosszabb távon pótolhatja, hogy a kormány április elején megállapodott Kínával évente 5000-6000 tonna sertéshús értékesítéséről.

Az elemzés szerint mindezek hatására a magyarországi élelmiszerüzletekben húsvét előtt csaknem ugyanannyit kellett fizetni a sertéshúsért, mint egy éve. A sertéscomb 1350 forintos kilogrammonkénti ára megegyezett az egy évvel korábbival és 50 forinttal elmaradt a tavaly októberitől, a gépsonka 20 forinttal volt olcsóbb, mint egy éve, átlagagára kilogrammonként 2190 forint, miközben tavaly áprilisban még 2260 forintot kellett adni érte. Csak a rövidkaraj került többe, 10 forinttal 1420 forintba, mint 2013 márciusában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?