2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Élelmiszer

A legjobb termés a legjobb termőföldről! (x)

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont rossz a termés, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre, ez az igyekezetük azonban eléggé ellentmondásos.

Ha a kukoricát „kedvezőtlen” évjáratra készítik fel, ami általában aszályos évet jelent, csökkentett műtrágya adagokra van szükség, mivel a terméscél alacsony (maximum 8 t/ha). Ezzel szemben, ha „kedvező” évjáratra készülünk, jóval több tápanyagot kell biztosítani a növénynek. A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A PLUS4GRAIN hibridek a hasonló érési csoport elterjedt hibridjeihez képest nagyobb termést képesek elérni a 10t/ha-t jelentősen meghaladó terméseket biztosító területeken.


A KWS azonosította azokat a genetikai forrásokat, amelyek intenzív viszonyok között hozzájárulnak a nagyobb termőképességhez. A termés növelése csak akkor lehet eredményes, ha maximalizálni tudjuk az alábbi három paraméter legalább egyikét:

 • növényenkénti szemek száma,
 • hektáronkénti növények száma és
 • magtömeg.

Az ilyen intenzív hibrideknek jelentős tartalékokkal kell rendelkezniük, amelyeket mozgósítani tudnak kedvező körülmények között. A következő év időjárását azonban továbbra sem tudjuk pontosan megjósolni előre. A gazdálkodók viszonylag jelentős része ezért egyszerre alkalmazza a két stratégiát a gazdaságuk különböző területein. És ezt nagyon helyesen teszik! Tudjon meg többet kiadványunkból:http://bit.ly/KWSrekordkukoricatermes


Rendeljen KWS kukorica vetőmagot 2019. december 13-ig, és a megrendelt tételeket KWS Magyarország Kft. kamatmentesen hitelezi a vetőmag felhasználónak 2020. november 30-ig! Részletekért keresse területi képviselőinket!

KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu

 

 

 

 

(x)
 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu