2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Élelmiszer

A libamáj-hamisítás a legnagyobb sláger

Egy libamáj-hamisítási ügy volt az elmúlt év legnagyobb élelmiszerhamisítási esete. A feketegazdaság elleni küzdelemben tavaly több mint 2 ezer tonna terméket vontak ki a forgalomból.
 
 

Az élelmiszerhamisítási ügyek között a tavalyi év legjelentősebb fogása egy libamáj-hamisítási eset volt, amelynek végén mintegy 5 tonna (harmincmillió forint értékű) hamis terméket foglaltak le és tízmilliós nagyságrendű bírságot szabtak ki – tartalmazza az a jelentés, amelyet Bognár Lajos országos főállatorvos készített a hazai élelmiszerbiztonsági helyzetről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerhamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja az elmúlt évben 90%-os hatékonysággal, 703 vizsgálatot végzett és több mint 2 000 tonna terméket vont ki a forgalomból. Az operatív csoport szakemberei több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat.

Az országos főállatorvos az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2012-es bevezetés óta minden évben jelentést készít a díj felhasználásáról, valamint az élelmiszerlánc-biztonság helyzetéről. A hivatal a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig 2015-ben is ellenőrizte a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit.

A teljes jelentés itt olvasható el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó