2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Élelmiszer

A maffia szép lassan átveszi a hatalmat az élelmiszereknél is

A maffia olyan mértékben beszivárgott az olasz mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba, hogy az onnan származó tavalyi bevétele egyes becslések szerint meghaladta a 16 milliárd eurót. Hamisítják az extra szűz olíva olajat, a bivalytejből készült mozzarellát vagy éppen átveszik az irányítást a paradicsomtermelésben.
 
 

Az olasz mezőgazdasági szövetség két társszervezettel végzett felmérése szerint a szervezett bűnözés előnyt kovácsol az elhúzódó gazdasági válságból, mégpedig úgy, hogy ellenőrzést szerez farmok és vállalatok felett. Az ország 102 tartományából csak négy maradt mentes a maffia befolyásától.

Hamisítják az olyan nagyértékű termékeket, mint az extra szűz olíva olaj, vagy a bivalytejből készült mozzarella, illetve egész csordákat hajtanak el, illetve egyszerűen ellopják a földek termését. Ezzel komolyan ártanak az olasz élelmiszerekről világszerte alkotott képnek, veszélyeztetik a fogyasztók egészségét valamint a környezetet egyaránt” – idézte a hírügynökség Roberto Moncalvót, a mezőgazdasági szövetség, a Coldretti elnökét, aki szerint a maffia szorításában fulladozik az üzleti és a gazdasági szféra, és sok tisztességes vállalatot veszélyeztet a bűnözők tevékenysége.


Szicília Ragusa régiójában már az egész paradicsomtermesztés a kezükben van, márpedig a szicíliai paradicsom az olasz konyha prémium kelléke. A Coldretti szerint széles körben terjedt el az is, hogy az agrár nagy- és kiskereskedelelm felett is megszerzik az ellenőrzést és az extraprofit érdekében felhajtják a fogyasztói árakat.

A Világbank úgy becsüli, hogy a mezőgazdaság adja az olasz GDP 2,2 százalékát, ugyanakkor a teljes foglalkoztatotti állomány 4 százalékának ad munkát. Nem kis összegről van szó, hiszen az IMF 2015-re vonatkozó októberi előrejelzése szerint a tavalyi olasz GDP 1819 milliárd dollár körül lehet, ezzel az olasz gazdaság a nyolcadik helyen áll a világ országai sorában, megelőzve Brazíliát, Kanadát, Dél-Koreát, Ausztráliát, valamint a 13. helyen álló Oroszországot.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu