A magyar márkák tényleg lenyomják a "gyilkos" külföldi tejeket

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor statisztikákkal támasztotta alá az agrarszektor.hu információit: 43 százalékkal csökkent az import.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A statisztikák is igazolják, ami a boltokban látszik: egyre inkább sikerül felvenni a hazai tejtermékekkel a versenyt a "gyilkos" importtal szemben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési adatokkal is alátámasztotta, amiről az agrarszketor.hu a napokban beszámolt: tavaly 43 százalékkal csökkent a tejtermékek behozatala.

A belső piacon 2013-ban 43 százalékkal sikerült visszaszorítani a tejtermék importot az előző évhez képest, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el - mondta az MTI szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, miután konzultációt folytatott a tejágazat meghatározó szereplőivel Mezőfalván.

Fazekas Sándor a tejágazat szempontjából eredményesnek minősítette az elmúlt négy évet, hiszen tíz százalékkal bővült a hazai tejtermelés és a tehénállomány is. A siker kulcsának az ágazati szereplők, a minisztérium és a szakmai szervezetek közötti eredményes együttműködést nevezte.

Jó kondíció, jó esélyek

Hangsúlyozta, hogy "a magyar tejágazat jó kondícióban van, ezért jó esélyekkel áll a 2015-ös, uniós tejkvóta-rendszer megszűnése előtt".

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a sikeres időszak 2015 után is folytatódhat. Fontos feladatnak nevezte a nagykereskedelmi tevékenység esetében a telephely fogalmának meghatározását. Hozzátette: az agrárkamara és az ágazati szereplők közreműködésével kompromisszumos megoldást keresnek, hogy "a legális kereskedelem bővülhessen, a feketegazdaság visszaszoruljon és minden szereplő jól járjon".

Kézműves sajtoktól a versenyképes exoortig

Fazekas Sándor elmondta, hogy a kézműves sajtok és tejtermékek pontos leírása és minősítése is a közeljövő egyik nagy feladata. Szándék van az állattartó telepek fejlesztése, a gépbeszerzések, illetve az állatjóléti támogatások folytatására. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több tízmilliárd forintos fejlesztések zajlottak, így az ágazat külföldön is versenyképesebb volt.

Zászlós Tibor, a házigazda Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke kiemelte, hogy a tejágazat hosszú éveken át veszteséges volt, de az elmúlt időszakban egyértelműen előnyössé vált a tej termékpálya. Hozzátette: a tejárak folyamatosan emelkedtek, ami a piaci hatásokon kívül a különböző támogatásoknak és a pályázati rendszernek köszönhető.

Odáig jutottunk, hogy országos rekordot döntött a termelés

A tejtermelési kedv folyamatosan növekszik, tavaly például országos rekordot döntött a tejtermelés. Szerinte mindez annak köszönhető, hogy a minisztérium megtalálta azt az utat, ami lényegesen stabilabb tejtermelést tesz lehetővé. Az egyeztetéssel kapcsolatban kifejtette: a fő hangsúly az eredmények megőrzésén és hosszú távú fejlesztésen volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03