A minisztérium könnyítene a borászok életén

agrarszektor.hu
Az április 16-án életbe lépő borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A miniszteri rendelet kihirdetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg. A jogszabály előírásainak kialakításába nemcsak az érintett hatóságokat vonta be a tárca, hanem a szőlő-bor ágazat meghatározó érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a jogszabályi környezet a gazdálkodók piaci érvényesülését elősegítse, versenyképességüket javítsa - indokolta Fazekas Sándor a rendeletalkotás fő célját.


Az Európai Unió jogi normáinak és a törvényi szabályozásnak a keretén belül a tárca lehetővé tette azokat az adminisztrációs könnyítéseket és egyszerűsítéseket, amelyek a borászatok napi munkájában jelentenek majd érdemi könnyebbséget. Az Európai Unió borpiaci reformja néhány változást is hozott, amelynek következtében a hazai jogszabályok módosítása is szükségessé vált. Ezek a változások elsősorban a pezsgő- és likőrbor-előállító üzemeket érintik.


A jövedéki szabályozás törvényi hátterének közelmúltban történt módosítása lehetővé tette, hogy a borkísérő okmányok kitöltése is egyszerűbb legyen. A jövőben a bor szállításánál nem lesz szükség borkísérő okmányra, elég lesz az egyszerű számla.


A rendelet szabályainak megfogalmazásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a szempontot is szem előtt tartotta, hogy a borászati termékek előállításának nyomon követését szolgáló pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok a napi gyakorlathoz igazodjanak. Az ellenőrzés szempontjainak megtartása mellett fontos volt a pincekönyv vezetésének ésszerűsítése és egyszerűsítése is.


A VM, a hatóságok, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a borászatok életén könnyíthetnének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03