2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Élelmiszer

A tojásnál ennyi volt? - A madárinfluenza odavág a kisebb áfának

Drágulhat a tojás a hazai piacon is a madárinfluenza miatt. Időszakos tojáshiány is kialakulhat, mivel a kényszervágások és az európai szintű forgalmi korlátozások nehezítik az ellátást. Ha áremelések lesznek, részben vagy egészben eltűnhet a januári áfacsökkentés ármérséklő hatása a tojáspiacon.
 
 

Emelhetik a tojás árát a hazai termelők, a madárinfluenza miatt ugyanis egyre szűkebb a kínálat a piacon - írja a Magyar Idők. Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint gondot okoznak a területi és forgalmi korlátozások, a kényszervágások miatt pedig európai szinten mintegy 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.

A szakember szerint a januári időszakban minden évben kevesebb a tojás a piacon, mivel a tojóállományokat ebben az időszakban cserélik le a termelők. Ezt a hiányt azonban általában kompenzálni tudják a karácsony utáni hetekben felhalmozódó készletek. Idén azonban a kereslet folyamatosan magasabb szinten volt, így a készletek sem töltődtek fel.
Mivel a madárinfluenza nemcsak Magyarországot, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így időszakosan tojáshiány is kialakulhat. A keresleti piac pedig értelemszerűen magasabb árakat hoz magával, az áremeléssel azonban Végh László szerint a termelőknek is csínján kell bánniuk. Az ő érdekük az, hogy minél több tojást vásároljanak a háztartások, magasabb fogyasztás pedig csak kedvező árakkal érhető el.

A termelői áremelések tompíthatják a januári áfacsökkentés ármérséklő hatását. Mint ismert, a tojásnál az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent az adókulcs. Ez pedig a fogyasztói árak csökkenését vonhatta volna maga után, mivel a kereskedők úgy foglaltak állást, hogy az adómérséklést továbbadják a fogyasztóknak. Ezt az árcsökkenést írhatja felül részben vagy egészben, ha a tojás a madárinfluenza miatt drágulna a hazai piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu