2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Élelmiszer

A Tokaji viszi a prímet - Ezeket a magyar borokat isszák a diplomaták

A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült. Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi bor, amely egy Aradhoz közeli borvidéken készült.
 
 

Tizennégy tokaji pincészet bora, illetve pezsgője került be a KKM idei borválogatásába, amely összesen harminc terméket tartalmaz. Így a Tokaji borvidék a meghatározó a listán, amely a magyar borkultúrát reprezentálhatja a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein. A harmincas borösszeállítást az alábbi táblázat tartalmazza.

A listán található tokaji borok és pezsgők között számos neves pincészet – így például a Sauska, a Hétszőlő, a Royal vagy a Tokaj Nobilis – termékei szerepelnek, és egy borral képviselteti magát az állami tulajdonú Grand Tokaj is. A harmincas válogatás egyébként összesen tizenegy borvidékről származik, amelyek közül tíz található Magyarországon. A „kakukktojást” az erdélyi Balla Géza kékfrankosa jelenti, amely az Arad melletti, Ménesi elnevezésű borvidékről származik.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A válogatásban szereplő hazai borvidékek között a Tokaji mellett megtalálható a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az Egri, a Szekszárdi, a Villányi, a Kunsági, a Mátrai és a Zalai.

Nem kerültek be ugyanakkor borok például a Soproni, a Neszmélyi, a Nagy Somlói vagy a Balaton-felvidéki borvidékről.

2017 a furmint éve volt, ezért e szőlőfajta a mostani borválogatásnak is hangsúlyos eleme – közölte korábban a KKM. Kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba. A furmint mellett ilyen például a kadarka, a kéknyelű és az Irsai Olivér is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben