2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Élelmiszer

A tudósok is meglepődtek: ezt senki se hitte volna a népszerű forró italokról

Közismert tény, hogy az emberről folyamatosan kopik le az elhalt bőr, valamint azok a mikroorganizmusok, amelyek rajtunk élnek, és szinte valóságos aurát alkotnak körülöttünk, amely alapján azonosíthatóak vagyunk. A dolog nem egyedi, az állatok is így működnek: nemcsak a gerincesek, de a bogarak, pókok, csigák és más gerinctelenek is nyomokat hagynak maguk után, amerre járnak. A Trieri Egyetem kutatói e logika mentén 40 különböző teafüvet elemezve 3264 állati eredetű nyomra bukkantak.
 
 

Nem mindennapi kutatást végeztek el a Trieri Egyetem tudósai, akik több tucat különféle teafüvet elemeztek az alapján, hogy mennyi és miféle élőlény nyomait találják meg bennük. A kutatók a német boltokban kapható teákban összesen 1279 fajt azonosítottak, amelyek között voltak húsevők, növényevők, korhadékevők és élősködők is - írta meg az Index. A DNS-vizsgálat sok más élőlény mellett pókokat, csótányokat, atkákat, legyeket, pillangókat és sáskákat azonosított is. Egy teából átlagosan kétszáz különböző rovar jelenlétét lehetett kimutatni, de voltak olyan teák is, amelyek jóval több állati nyomot tartalmaztak..

Nagyon meglepő volt a sokszínűség. A zöld tea esetében egyetlen filterben akár 400 különböző rovarnyomot találtunk

- jelentette ki Henrik Krehenwinkel genetikus.

A szakember szerint a sokszínűség oka a tea feldolgozásában keresendő. Ha ugyanis a viszonylag tiszta termésben előfordul itt-ott egy kósza bogár vagy pete, mindenhova kerül belőle, amikor a leveleket ledarálják. Ahogy a kutatók a Biology Letters nevű folyóiratban megjelent cikkükben fogalmaztak, a szárított növényi anyag kiváló új módszer az ízeltlábúak és ízeltlábú-növény kapcsolat monitorozására, kártevők kimutatására és az anyag földrajzi eredetének azonosítására

A genetikai elemzés a termőhely mellett a biológiai sokszínűségről is árulkodik. A szakemberek hozzátették ugyanakkor, hogy létezhetnek olyan fajok, amelyek kevesebb genetikai nyomot hagynak annak ellenére, hogy gyakoriak az adott környezetben. A környezeti DNS- vagy eDNS-kutatásnak nevezett módszer tehát kalibrálásra és szabványosításra szorul, így bármennyire meglepően hatékony, összességében nem valószínű, hogy a jövőben teafilterek elemzésével távolról monitorozzák egyes területek környezeti állapotát. A múzeumokban és herbáriumokban őrzött régi növényi mintákat elemezve és összehasonlítva viszont kiváló eszköz lehet a biológiai sokszínűség változásának kutatásában.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!