A tudósok is meglepődtek: ezt senki se hitte volna a népszerű forró italokról

A tudósok is meglepődtek: ezt senki se hitte volna a népszerű forró italokról

agrarszektor.hu
Közismert tény, hogy az emberről folyamatosan kopik le az elhalt bőr, valamint azok a mikroorganizmusok, amelyek rajtunk élnek, és szinte valóságos aurát alkotnak körülöttünk, amely alapján azonosíthatóak vagyunk. A dolog nem egyedi, az állatok is így működnek: nemcsak a gerincesek, de a bogarak, pókok, csigák és más gerinctelenek is nyomokat hagynak maguk után, amerre járnak. A Trieri Egyetem kutatói e logika mentén 40 különböző teafüvet elemezve 3264 állati eredetű nyomra bukkantak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem mindennapi kutatást végeztek el a Trieri Egyetem tudósai, akik több tucat különféle teafüvet elemeztek az alapján, hogy mennyi és miféle élőlény nyomait találják meg bennük. A kutatók a német boltokban kapható teákban összesen 1279 fajt azonosítottak, amelyek között voltak húsevők, növényevők, korhadékevők és élősködők is - írta meg az Index. A DNS-vizsgálat sok más élőlény mellett pókokat, csótányokat, atkákat, legyeket, pillangókat és sáskákat azonosított is. Egy teából átlagosan kétszáz különböző rovar jelenlétét lehetett kimutatni, de voltak olyan teák is, amelyek jóval több állati nyomot tartalmaztak..

Nagyon meglepő volt a sokszínűség. A zöld tea esetében egyetlen filterben akár 400 különböző rovarnyomot találtunk

- jelentette ki Henrik Krehenwinkel genetikus.

A szakember szerint a sokszínűség oka a tea feldolgozásában keresendő. Ha ugyanis a viszonylag tiszta termésben előfordul itt-ott egy kósza bogár vagy pete, mindenhova kerül belőle, amikor a leveleket ledarálják. Ahogy a kutatók a Biology Letters nevű folyóiratban megjelent cikkükben fogalmaztak, a szárított növényi anyag kiváló új módszer az ízeltlábúak és ízeltlábú-növény kapcsolat monitorozására, kártevők kimutatására és az anyag földrajzi eredetének azonosítására

A genetikai elemzés a termőhely mellett a biológiai sokszínűségről is árulkodik. A szakemberek hozzátették ugyanakkor, hogy létezhetnek olyan fajok, amelyek kevesebb genetikai nyomot hagynak annak ellenére, hogy gyakoriak az adott környezetben. A környezeti DNS- vagy eDNS-kutatásnak nevezett módszer tehát kalibrálásra és szabványosításra szorul, így bármennyire meglepően hatékony, összességében nem valószínű, hogy a jövőben teafilterek elemzésével távolról monitorozzák egyes területek környezeti állapotát. A múzeumokban és herbáriumokban őrzött régi növényi mintákat elemezve és összehasonlítva viszont kiváló eszköz lehet a biológiai sokszínűség változásának kutatásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?