2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Élelmiszer

A világ 14. legnagyobb bortermelő nemzete vagyunk

Amint a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV jelentette, a bortermelés rekordmennyiségre, 293 millió hektoliterre emelkedett világszerte, ami éppen jól jött a gyenge 2017-es eredmények után - áll a syngenta.hu oldalán. Európa még mindig messze piacvezető, hiszen a globális termelés közel 70 százalékát adja. Mi, magyarok is számottevő bortermelőnek számítunk a világban.
 
 

Amint az OIV diagramján látható, Olaszország, Franciaország, Spanyolország mindegyike jelentősen megelőzi az Egyesült Államokat (Etats-Unis) a termelésben, hiszen tavalyi bortermelésük 22-26 százalékkal bővült az előző szezonhoz képest. Németország a nyolcadik, és Kína stabilan tartja a tizedik helyét, bár az ottani termelés visszaesett 2017-hez képest.

Mint az adatokból jól látszik, hazánk a 14. helyet foglalja el a listán. Magyarországon a múlt évben 69 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mindegy 3,6 millió hektoliter bort lehet előállítani, amely nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető.

A világ borfogyasztása jelentősen növekedik az ezredforduló óta, és a legnagyobb felvevő piacok az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország. Jóllehet az elmúlt évben is Olaszországban készült a legtöbb bor, ami a kivitelt illeti, Spanyolország némileg többet exportált az olaszok szűk 20 millió hektoliteres mennyiségénél, ami egyébként 6,15 milliárd eurós rekordbevételt hozott az országnak. Értéket tekintve viszont a franciák viszik a prímet a világban: 9,3 milliárd euró folyt be az országba a borexportból. Ez 3,2-szer nagyobb bevétel, mint amennyit a mennyiségi kivitelben első spanyolok fel tudnak mutatni, de a második helyezett olaszokénál is 50 százalékkal több pénzt hozott a kasszába.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu