A hazai tejipar helyzetéről beszélgettek a szakemberek

A hazai tejipar helyzetéről beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Harcz Zoltánnal, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójával folytatott podcast-beszélgetést a tejipar aktualitásairól. A beszélgetés során megvitatták azt a kérdést, milyen hiányosságokra mutatott rá a járványidőszak, de szó volt arról is, hogy akár kétmilliárd kilónyi magyar tej lehet idén, mégis számos tejterméket külföldről kell behozni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai tejipar aktualitásairól beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Harcz Zoltánnal, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A beszélgetés során elhangzott többek között:

  • Három és fél éve 91-110 forint között mozog a tej felvásárlási ára, ami ugyan EU-szinten alacsony, de komoly stabilitást jelent. A hazai tejtermelés 10-15 éves távlatban növekszik.
  • Hazánkban a nyerstej előállítása adott, idén elérhetjük a kétmilliárd kilogrammot. De ez csak az EU 1-1,5 százaléka, kitettek vagyunk a nemzetközi mozgásoknak. Ezért is indokolt, hogy dolgozzuk fel a tejet; túróban, tejben, vajban, tejfölben, trappistában mindenképp önellátóknak kellene lennünk.
  • Egészségtelen a külkereskedelmi szerkezet: kifelé nagy mennyiségben visszük a feldolgozatlan tejet, befelé feldolgozott jön - mások munkáját fizetjük meg. Itthon kicsi a feldolgozó-kapacitás, a boltokban minden második félkemény sajt külföldi, a vaj, joghurtok 60-70 százaléka import.
  • A veszélyhelyzet alatt nagyon kellett figyelni arra, hogy ne rombolja szét külső hatás a piacot. A szervezet megfogalmazott egy etikai ajánlást, amit minden elnökségi tagjuk, az összes kiskereskedelmi cég is megszavazott. Közös mondás volt, hogy ha alap tejtermékből van elég magyar, akkor etikátlan behozni.
  • Gyakran próbálnak elsütni hazánkban - erősen áron alul - más országban keletkezett felesleget. Ki kell emelni, hogy a veszélyhelyzet alatt a kiskereskedelmi láncok tartották magukat a leírt elvekhez és ajánlásokhoz, pedig a nagykerek jelentős külföldi feleslegekkel házaltak náluk. A veszélyhelyzet alapvetően minimális árcsökkenést hozott csak az ágazatban.
  • A HORECA, az iskolatej, közétkeztetés leállása sok kis és közepes céget érintett. Nekik kompromisszumot kellett kötniük: a nyerstej spot ára 75-80 forintra zuhant 110-ről. Mindent el lehetett adni, de alacsony áron. Közben a nagyok hatalmas mennyiséget kellett beszállítsanak az üzletekbe, volt időszak, amikor éves bázison 57%-kal több volt az értékesítés UHT-ból, megjelent a 1,5 literes doboz is.
  • Sok kérdést felvetett a vírushelyzet, ilyen a nagyobb tároló- és pufferkapacitás szükségessége. Segíthet egy porítóüzem is, a tejpor, vaj, UHT hosszabb időszakot is át tud vészelni. De a külföldi csomagolóanyagra szorultság is probléma volt.
  • Az áfacsökkentés előtt raklapszámra álltak - áfacsalás-gyanús - külföldi UHT-tejek az üzletekben, raktárakban, jóval olcsóbban, mint a termelő országban. Azóta ezek javarészt kiszorultak, valamint az ESL, friss tej szinte csak hazai az üzletekben.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal,Éder Tamással,Jakab Istvánnal,Németh Istvánnal,Zászlós Tiborral,Csorbai Attilával,Mocz Andrással és Petőházi Tamással is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?