Adatszolgáltatási központot hoz létre a Nébih: ezt lehet tudni az új projektről

Adatszolgáltatási központot hoz létre a Nébih: ezt lehet tudni az új projektről

agrarszektor.hu
Megvalósítási szakaszába lépett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ (NÉAK) létrehozását célzó projektje. A Digitális Agrárstratégiához kapcsolódó rendszer fejlesztése 2020-ban indult, és elsődleges célja, hogy az információk gyűjtésével, elemzésével, majd újrahasznosításával segítse az élelmiszerlánc-szereplők versenyképességének, tudásszintjének, illetve teljesítményének növelését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány 2020-ban elfogadta Magyarország Digitális Agrárstratégiájának (DAS) intézkedési tervét, mellyel újabb mérföldkőhöz ért a digitális agrárium megvalósítása. A stratégia konkrét intézkedései hatékonyan segítik az új agrárfordulat gyors és sikeres végrehajtását, amellyel megalapozható a korszerű, XXI. századi kihívásokkal is megküzdeni képes nemzeti mezőgazdaság és élelmiszeripar kiépítése, olvasható a Nébih oldalán.

A digitális agrárvilág megvalósításában az adatok elemzése, a származtatott adatok hasznosítása kiemelt szerepet játszik, így a Nébih egyik motorjává válhat a digitális megoldások nyújtotta lehetőségek felkutatásának. A hivatal e szellemben dolgozik tavaly óta a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ felállításán.

A NÉAK létrehozásának alapvető célja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél már meglévő közadatok újrahasznosítása, valamint azok közérthető formában történő megjelenítése. A NÉAK projekt középpontjában azonban maga a gazdálkodó áll. A fejlesztések során ugyanis fontos szempont, hogy az adatok feldolgozásából nyert tudás a gazdálkodók számára elérhető, megismerhető, de legfőképp hasznosítható legyen.

Az információk gyűjtése, feldolgozása és elemzése, majd az adatok újrahasznosítása a hatósági beavatkozásokat is képes hatékonyabbá tenni. A NÉAK létrehozásával azonban a Nébih elsődleges célja az, hogy a vállalkozók részére nyújtson valódi, releváns információkat, így segítve az egyes piaci szereplők versenyképességének, tudásszintjének, illetve teljesítményének növelését.

A kormány a projekt megvalósításának előkészítésére 133 800 000 forintot biztosított a tavalyi évben. A NÉAK projekt további finanszírozása várhatóan már uniós forrás - az Új Nemzedék EU helyreállítási csomag (RRF) - terhére történik. A Központ teljes körű megvalósításának végső határideje 2023. december 31.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?