Áfacsökkentés: különadóval sújthatják a láncokat

agrarszektor.hu
Megkezdték a román áruházláncok az élelmiszerár-emeléseket annak érdekében, hogy maguk tehessék zsebre a júniustól esedékes, jelentős ottani áfacsökkentést. A román miniszterelnök különadót helyezett kilátásba, ha a láncok lenyelnék az adómérséklést. Sokan Magyarországon is úgy vélik, hogy az élelmiszerhálózatok nem adják majd tovább a fogyasztóknak, ha a sertés tőkehús áfája jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken. A kereskedők azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem tennék zsebre az adókülönbséget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megfenyegette Victor Ponta román miniszterelnök a Romániában működő áruházláncokat, hogy különadót vetnek ki, ha a kereskedők megpróbálják "zsebre tenni" a szomszédos országban elhatározott, jelentős áfacsökkentést. Mint ismert, a román kormány a közelmúltban sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy júniustól 24 százalékról 9 százalékra csökkenti valamennyi élelmiszer és alkoholmentes ital áfakulcsát.

A román sajtó szerint ugyanakkor egyes kereskedők máris fokozatos áremelésekbe kezdtek, hogy legyen miből végrehajtaniuk az áfacsökkentést, így abból maguk húzzanak hasznot. Ponta viszont kijelentette, hogy a spekulánsokra akkora különadót vethet ki, hogy amit az egyik oldalon nyerészkedésből megszereznek, vissza kell majd fizetniük a másikon. A nagy áruházláncok szövetsége viszont elutasította a vádakat, és piaci mozgások miatti kisebb árkiigazításokról beszél.

Magyarországon hasonló aggodalmakat fogalmaznak meg egyesek azzal kapcsolatban, hogy a kormány jövőre 27 százalékról 5-re mérsékelné a sertés tőkehús áfáját. Felvetődik, hogy az üzletláncok nálunk is lenyelik majd az adómérséklést, így abból a fogyasztók keveset érzékelhetnek majd. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a kereskedők a verseny miatt továbbadják majd az adómérséklést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?