Alakul az almabotrány: kifakadtak a magyar termelők

agrarszektor.hu
Jóval a piaci ár alatt kínálta az egyik áruházlánc a magyar almát, az akció pedig komoly felháborodást keltett a hazai termelők körében. Szerintük a piaci helyzet nem indokolja 158 forintos, irreálisan alacsony fogyasztói árat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár pontos számok még nincsenek, de az már most biztos,hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Magyarországon általában kétharmad-egyharmad az ipari és az étkezési alma kihozatali aránya, pedig a fordított lenne kívánatos. Idén még ennél is rosszabb a helyzet, mert az étkezési minőség a termés egyharmadát sem éri el. Ennek az az oka, hogy sok volt a tavalyi fagyok miatti minőségi sérülés, több volt az apró alma, és a nyári aszály is ártott, például színeződési problémákat okozott. A kedvezőtlen körülmények miatt viszonylag magas termelői árak alakultak ki: az első osztályú tartályládás lédig áruért - amelyet nem tároltak, nem csomagoltak és semmilyen egyéb költség sem terhelte - kilónként nettó 100-110 forintot adtak a szüreti időszakban, ami a tavalyi ár duplája - mondta Apáti Ferenc.

Ha nem egyből a fa alól adják el az almát, még a tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyebek költségeivel is számolni kell, ami az alelnök szerint kilónként további nettó 60-100 forint közötti tétel. Ebbe a helyzetbe "rondított bele" az egyik áruházlánc akciója, amelynek keretében 158 forintos fogyasztói áron - vagyis az áfát levonva nettó 124 forintért - árulták az almát. Apáti Ferenc szerint az áruházláncba nem tartályládás alma került, amelyet a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma miatt maximum 158 forintért vehetett az áruházlánc, ebbe az árba pedig a tárolás és a kapcsolódó költségek már nem férnek bele. Normál esetben, ha a termékpályán senki nem akar veszteséget lenyelni, nem mehet 250-300 forint alá a fogyasztói ár - mutatott rá a 158 forintos ár irreális voltára Apáti Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?