"Aljas cselekedet a szőlőtőkék kivágása"

agrarszektor.hu
A badacsonyi elkövetők Magyarország hírnevének is ártanak. A VM egyeztet a belügyi szervekkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aljas cselekedet követtek el azok, akik Badacsonyban 200 szőlőtőkét vágtak ki - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. "Mélységesen felháborít az eset, mert az elkövetők Magyarország hírnevének is ártanak" - szögezte le.

A miniszter az MTI kérdésére közölte: az ügyben szeptember 6-án tettek feljelentést, a tapolcai rendőrkapitányság folytatja az ügyben a nyomozást. Hozzátette: a tőkék kivágása a Villa Sandahl ültetvényén történt, 200 értékes őstőkét vágtak ki.

Hasonló eset történt 2012 augusztusában, ugyanitt 1500 rajnai rizling tőkét vágtak ki egyetlen éjszaka alatt a Szeremley Szabó László tulajdonában lévő Villa Sandahl Kft. ültetvényén. Ekkor a kár a becslés szerint mintegy 1,5 millió forintot tett ki. A tetteseket eddig nem sikerült megtalálni.

A miniszter szerint az elkövetők cselekedetükkel nemcsak a szőlőtőkékben tettek kárt, hanem ártottak Magyarország hírnevének is. Tettükkel a magyar borászat, a magyar vidék rosszhírét keltik, amikor a szőlőtőkéket tönkre teszik az ország egyik legszebb történelmi borvidékén - fogalmazott a miniszter

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felveszi az ügyben a kapcsolatot a belügyi szervekkel a hatékony nyomozás érdekében. A VM megvizsgálja annak lehetőségét is, milyen kártalanítás, kárenyhítésre van lehetőség. A miniszter közölte: "már beszéltem a szőlőültetvény felelős vezetőjével, akit szolidaritásomról biztosítottam, és tájékoztattam, hogy segítséget nyújt számukra a tárca". A miniszter szerint az eset nem maradhat következmények nélkül.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az ültetvény tulajdonosai, mind a szőlészet vezetője meg tudja szólítani a közvéleményt úgy, ahogyan azt ő tette az ügyben, és együtt tudnak gátat vetni az ilyen barbár cselekedeteknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03