Amerikai paprikaügy: Szegeden nem is üzletelnek a céggel

agrarszektor.hu
Nincs köze a Szegedi Paprika Zrt.-nek azokhoz a termékekhez, amelyeket a közelmúltban visszahívtak az amerikai kereskedelmi forgalomból lehetséges földimogyoró-allergén tartalmuk miatt. A hazai piacon meghatározó szegedi cég már hosszú ideje nincs is kapcsolatban azzal az amerikai társasággal, amely a most kifogásolt terméket forgalmazta. Még az is elképzelhető, hogy a "Szeged Sweet Hungarian Paprika" elnevezéssel értékesített amerikai termékben nem is magyar fűszerpaprika volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem áll kapcsolatban a Szegedi Paprika (SZP) Zrt. azzal az amerikai céggel, amely a közelmúltban visszahívta az ottani piacról Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét - közölte az agrárszektor.hu-val a szegedi társaság. Mint az amerikai híradásokból kiderült, a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott, New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat a lehetséges földimogyoró allergén tartalom miatt vonta ki az amerikai piacról 14 dekagrammos, fémdobozos fűszerpaprikáját. A kifogásolt terméket 2014. szeptember 18. és október 13. között hozták forgalomba Illinois, New Jersey, Connecticut, Michigan, Florida, New York, Ohio, Kalifornia és Virginia államban.

A Szegedi Paprika Zrt. 2002-ben gyártott utoljára fűszerpaprikát a Spiceco számára, azóta nincs üzleti kapcsolata e céggel. A SZP ma a Bende Inc.-nek értékesít szegedi fűszerpaprikát, de a cég terméke 226 grammos, hengeres dobozban jut az amerikai piacra, tehát nem téveszthető össze a Spiceco dobozos fűszerpaprikájával. Az amerikai vállalat egyébként saját maga számára levédette azt a fémdobozt, amelyben korábban az SZP fűszerpaprikáját is forgalmazta, az abba töltött fűszerpaprikát pedig ma is bérgyártásból szerezheti be - közölték a szegedi vállalatnál.

A szegedi cég szerint nehéz nyomon követni, milyen fűszerpaprika lehetett a most kifogásolt termékekben, mivel alapesetben az is elegendő lehet, ha a fűszerforgalmazó amerikai Spiceco neve szerepel a dobozos csomagoláson. Ezért még az sem kizárt, hogy nem is magyar paprika volt a visszahívott termékekben - vélik a cégnél..

Persze az is elképzelhető, hogy a szegedi tájkörzetből az amerikai cégnek más hazai piaci szereplő értékesített fűszerpaprikát, de erről a Szegedi Paprika Zrt.-nek nincs tudomása. Bárhonnan is származott azonban a forgalmazott fűszerpaprika, az a legvalószínűbb, hogy az amerikai fűszercsomagolónál szennyeződhetett földimogyoróval, mivel a Spiceco honlapja szerint a vállalat több más fűszer értékesítésével is foglalkozik hasonló dobozos kiszerelésben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?