2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Élelmiszer

Amerikai paprikaügy: Szegeden nem is üzletelnek a céggel

Nincs köze a Szegedi Paprika Zrt.-nek azokhoz a termékekhez, amelyeket a közelmúltban visszahívtak az amerikai kereskedelmi forgalomból lehetséges földimogyoró-allergén tartalmuk miatt. A hazai piacon meghatározó szegedi cég már hosszú ideje nincs is kapcsolatban azzal az amerikai társasággal, amely a most kifogásolt terméket forgalmazta. Még az is elképzelhető, hogy a „Szeged Sweet Hungarian Paprika” elnevezéssel értékesített amerikai termékben nem is magyar fűszerpaprika volt.
 
 

Nem áll kapcsolatban a Szegedi Paprika (SZP) Zrt. azzal az amerikai céggel, amely a közelmúltban visszahívta az ottani piacról Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét – közölte az agrárszektor.hu-val a szegedi társaság. Mint az amerikai híradásokból kiderült, a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott, New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat a lehetséges földimogyoró allergén tartalom miatt vonta ki az amerikai piacról 14 dekagrammos, fémdobozos fűszerpaprikáját. A kifogásolt terméket 2014. szeptember 18. és október 13. között hozták forgalomba Illinois, New Jersey, Connecticut, Michigan, Florida, New York, Ohio, Kalifornia és Virginia államban.

A Szegedi Paprika Zrt. 2002-ben gyártott utoljára fűszerpaprikát a Spiceco számára, azóta nincs üzleti kapcsolata e céggel. A SZP ma a Bende Inc.-nek értékesít szegedi fűszerpaprikát, de a cég terméke 226 grammos, hengeres dobozban jut az amerikai piacra, tehát nem téveszthető össze a Spiceco dobozos fűszerpaprikájával. Az amerikai vállalat egyébként saját maga számára levédette azt a fémdobozt, amelyben korábban az SZP fűszerpaprikáját is forgalmazta, az abba töltött fűszerpaprikát pedig ma is bérgyártásból szerezheti be – közölték a szegedi vállalatnál.

A szegedi cég szerint nehéz nyomon követni, milyen fűszerpaprika lehetett a most kifogásolt termékekben, mivel alapesetben az is elegendő lehet, ha a fűszerforgalmazó amerikai Spiceco neve szerepel a dobozos csomagoláson. Ezért még az sem kizárt, hogy nem is magyar paprika volt a visszahívott termékekben - vélik a cégnél..

Persze az is elképzelhető, hogy a szegedi tájkörzetből az amerikai cégnek más hazai piaci szereplő értékesített fűszerpaprikát, de erről a Szegedi Paprika Zrt.-nek nincs tudomása. Bárhonnan is származott azonban a forgalmazott fűszerpaprika, az a legvalószínűbb, hogy az amerikai fűszercsomagolónál szennyeződhetett földimogyoróval, mivel a Spiceco honlapja szerint a vállalat több más fűszer értékesítésével is foglalkozik hasonló dobozos kiszerelésben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu